Lofoten,  Norge

17 maj – Grattis Norge!

Idag hyllar vi vårt vackraste grannland, Norge, som firar sin 202:a nationaldag, eller Grundlovsdagen som de säger i Norge. Dagen firas därför att Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814.

 
17 maj är en helgdag i Norge och dagen firas ordentligt, präglat av traditioner och norrmännens glädje att vara självständiga. Vi svenskar har fortfarande en del att lära av norrmännen hur man firar sin nationaldag, även om vi numera också har en helgdag på Sveriges nationaldag den 6 juni.
 

Vår favoritplats i Norge är Lofoten som är bland det absolut vackraste platserna vi någonsin besökt med sina kritvita stränder, höga berg och djupa fjordar. Så otroligt fint!

 

Ungefär 25 000 av Norges dryga 5 miljoner människor bor på Lofoten och fiske är den största naturnäringen, även om turismen har ökat rejält på senare år.

Se till att ha kameran fulladdad och minst ett extrabatteri när du väljer att besöka Lofoten, speciellt om det är en solig och klar dag. Det kryllar av fina ställen att stanna till vid och chansen är stor att du får riktigt härliga naturbilder! Även sjöbodarna gör sig bra på bild!

Fjordhästen (även kallad fjording eller i Norge vestlandshest) kommer ursprungligen från Norge. Det är en mycket populär hästras, även i Sverige, mycket tack vare den speciella blacka färgen med vitsvart man, men även tack vare sitt utmärkta lynne och det stora användningsområdet för rasen (hoppning, dressyr, terräng, körning m.m.).

 
Så stort grattis, Norge, på er dag! Hoppas ni firar den ordentligt!
 
Och, ja, vi elsker dette landet!
 

People in the Street är en prisbelönt reseblogg som drivs av Eva Sollén från Gammelstad utanför Luleå. Jag bloggar om våra resor, där favoriterna är Kanada och New York. Jag och min man Stefan tillbringar de flesta helger i någon av våra stugor så det blir en hel del blogginlägg från dessa också.

12 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *