Kanadensiska familjen besöker Sverige – Lögda och Åttonträsk

Kanadensiska familjen besöker Sverige – Lögda och Åttonträsk

 

 
Det är en dag fylld med intryck och känslor när vi tar med vår kanadensiska familj till rötterna i Västerbotten. Vi lämnar Baksjöliden där mina termänningar Katarina, Magdalena och deras mor Ingrid bjudit in till minnernas bagarstuga på
våfflor och reser nu vidare med vårt gäng.
 
 

 
Vi har ett till besök att göra innan vi åker till byn Åttonträsk där Lindas mormor Josefina kommer ifrån. Josefina som emigrerade till Amerika och som är anledningen till att vi har utökat vår familj så mycket efter mammas släktforskning.
 
 
 
Tremänningar.
 

Pappa Gary och pappa Harry.
 
Vi hälsar på hos morbror Sune (som tagit över gården där min mor Viola växte upp) och Hjördis i Lögda som bjuder in på svalkande godsaker. På gården i Lögda har jag spenderat alla mina barndoms somrar med mycket lek och tokiga upptåg.
Liksom hos farfars i Fredrika jobbade även vi barn med somrarnas höslåtter och det var med morfars häst Hjälte som jag grundade mitt stora häst- och ridintresse i 10-årsåldern.
 
Släktdragen finns där! 
 
 
 
 

Kusin Annika och hennes sambo är också med oss och äntligen får även hon träffa vår kanadensiska familj. Vi går en rundvandring på gården och Sune visar tavlan med ursprungshuset i Lögda. Så mycket historia det finns här! Huset plockades
ned 1968 och kyrkan i Hemavan bygdes upp av virket.
 
 
 
 
 

Sune, Annika  och hennes sambo följer sedan med oss till Åttonträsk som är en liten by i Lycksele kommun. Här bodde alltså Lindas mormor Josefina innan hon emigrerade till Amerika. Pappa Harry har tidigare pratat med en bybo som har
koll på var Josefina bodde och med lite hjälp av en annan bybo hittar vi gården. Vi vet att ursprungshuset inte finns kvar men att ett liknande hus har byggts på grunden. 
 
 
 
 

Läget är otroligt vackert och huset ligger på en höjd mot sjön. Tyvärr är ingen hemma men vi promenerar över gården och tänker på hur vackert det är. Tänker att det inte kan ha varit alldeles enkelt att lämna detta för att emigrera till
Amerika och tänker även att nu är cirkeln sluten. Josefinas kanadensiska familj går på samma mark som Josefina en gång gjorde. Det är stort. För Linda är det emormt!
 
 
 
 

 
 
 
 

Vår resa fortsätter och vi åker vidare till Linköping som är vår sista bas under vår ambulerande sommarcirkus genom Sverige. Vilken resa vi gör!
 

8 kommentarer

   1. Hej Pelle

    Men åh så roligt att höra! Det var verkligen ett fantastiskt hus och vilket läge. Vi tyckte att det var så synd att ingen var där så vi hade fått presentera oss och hoppas att det var okej att vi strosade runt lite på gården. Det var så värdefullt för kandadensarna 🙂

    Kul att du hörde av dig, tack!
    Eva

 1. Stina Brännlund

  Hej! Min man har vuxit upp i Åttonträsk och undrar om Josefina kan ha besökt Sverige och Åttonträsk omkring 1960. I huset ni besökte i Åttonträsk bodde Maria och Ludvig när jag var barn. Maria var moster till min mamma.
  Hälsningar Ronny Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *