Kanadensiska familjen besöker Sverige – Baksjöliden

Kanadensiska familjen besöker Sverige – Baksjöliden

 
På vår resa med vår kanadensiska familj genom Sverige har vi nu lämnat Angsjön och Fredrika för att fortsätta vår resa mot byn där Josefina, Lindas mormor, växte upp. Nu har Linda tagit med sin familj från Kanada för att se den platsen. Men vi kommer dit. Först ska vi besöka Baksjöliden och Lögda.
 
Baksjöliden. Jag gissar att några av er aldrig hört talas om Baksjöliden tidigare. En fin by med 16-17 invånare som tillhör Fredrika i Åsele kommun, eller rättare sagt mammas hemby Lögda efter vad jag får lära mig den här dagen. Baksjöliden är en del av min barndom och även en del av mina rötter. Mormor växte upp här på en gård som jag besökte så många gånger i min barndom.
 
 
 
 
 
 
Vi börjar med att slå oss ned i trädgårdsmöblerna som pappa Harry dragit till Baksjöliden för att vi ska få sitta bekvämt medan vi ser den roliga och informativa byateatern utomhus ”Från fäbod till vindkraftspark” om Baksjölidens historia. Hur området från början var fäbod för böderna i Lögda till dagens vindkraftspark.
 
 
 
 
Vi skrattar gott och igenkännande i många delar och översätter historien till kanadensiska familjen. Det visar sig att vi alla är släkt med John-Erik Fransson som kommit med idén samt två av hans barnbarn som är med i teatern! Bara synd att det inte blev tillfälle att prata med dem efter teatern.
 
 
Det var alltid extra roligt att hälsa på mormors bror Erland och hans fru Hedvig i Baksjöliden, särskilt när jag, syster Marie och vår tremänning Katarina fick springa runt, runt, runt i huset. Vi utforskade även uthusen men inte visste jag då att jag skulle komma tillbaka hit många år senare och göra en riktig tidsresa i ett av uthusen. För tidsresa är precis vad vi gör den här dagen, inte bara med teatern.
 
 
 
 
 
Min mamma Viola i mitten och mormor Armida till höger.
 
Min mormors mor Eugenia ”Gena”.
 
 
 
 
 
Katarina, hennes syster Magdalena och deras mamma Ingrid bjuder in oss på våfflor i bagarstugan på gården där de samlat alla gamla saker i generationer. Vilken skatt! Det är helt fantastiskt att se kläder och brukssaker som använts av våra äldre släktingar samt att bläddra i alla gamla fotoalbum. I bagarstugan finns även snickerbodan där bland annat Erland snickrade möbler. Tänk att vi fortfarande har kvar ett köksbord med stolar i Angsjön som han har gjort.
 
 
 
 
 
 
 
 
I en gammal gästbok har Lindas mormor Josefina, hon som emigrerade till Amerika, skrivit när hon var på besök i Sverige och det finns dessutom ett brev från henne samt ett paraply som hon lämnade kvar under sitt besök. Helt otroligt att vi alla får uppleva det här. Stort tack till Katarina, Magdalena och Ingrid!
 
 
 
Tremänningar som träffas för första gången. Är det inte lite som tv-serien ”Allt för Sverige” så säg …
 
Familjen växer och vi knyter band med allt fler i flera generationer.
 
 
Vi avslutar vårt besök i Baksjöliden med att Gary får köra en gammal Volvo PV som Katarinas man äger. Vilken dag! Och den är inte slut ännu …
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *