Besöka kyrktornet i Gammelstad

Besöka kyrktornet i Gammelstad

 
Bland mina gamla bilder hittar jag ett album från 2005 när jag besöker kyrktornet i Nederluleå kyrka. Från tornet får man en fantastisk utsikt över hela Gammelstad kyrkstad – byn som varit mitt hem sedan 20 år.
 
 
 
 
 
Gammelstad kyrkstad har Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor. Sedan 1996 finns Gammelstad kyrkstad med i UNESCO:s världsarvslista med motiveringen: Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.
 
 
 
 
 
 
Gammelstad kyrkstad är mer än 400 år gammal och den breder ut sig kring den stora medeltidskyrkan, Nederluleå kyrka. Kyrkstaden är integerad i ett mindre samhälle – Kyrkbyn – med cirka 800 invånare.
 
 
 
 
 
 
 
Gatunätet från 1500-talet är labyrintiskt och rätlinjigt, vilket vittnar om den period då Gammelstad var Luleå stad, och det finns fornlämningar som visar att platsen användes av människor redan för ca 1 000 år sedan. Då var det ännu en skärgårdsö, men landhöjningen har gjort att området tillhör fastlandet.
 
 

10 kommentarer

  1. Åh! Är inte den där byn på Unescos Världsarvslista? Shit, spännande att ha bott där i vilket fall som helst. Underbart mysiga små hus. Så udda utställda, liksom lite ihopslängda. Varför bygde man så tätt?

  2. Vad intressant! Har hört talas om detta, men visste egentligen inte så mycket.
    Bebos alla hus? En del ser väldigt små ut. För de användes väl från början som övernattningsbostäder när man skulle till kyrkan, eller?
    Ha en trevlig kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *