German Soldier’s Cemetery, Rovaniemi

German Soldier’s Cemetery, Rovaniemi

 
I finska Rovaniemi, alldeles vid sjön Norvajärvi, finns ett tyskt mausoleum: German Soldier’s Cemetery. Vi parkerar bilen och går 500 meter på en snötäckt stig genom skogen för att komma till detta speciella minnesmärket.
 
 
 
 
 
Sedan 1963 har mausoleet funnits här för att hedra de över 2 500 tyska soldater som stupade här under andra världskriget. Byggnaden är av natursten och i lobbyn står skulpturen ”Mother and Son” av Ursula Querner.
 
 
 
 
 
 
 
Det känns riktigt stämningsfullt när vi kliver in i den stora hallen där åtta rader av kalkstensplattor ligger på rad med ingraverade namn, födelse- och dödsdatum på de omkomna soldaterna. Blomkransar och buketter ligger utplacerade på plattorna något det tydligen alltid finns.
 
 
 
Det finns ett högt järnkors på kyrkogården med en minnesplatta med tysk text vid sjön, ”För att hedra dessa krigskyrkogårdar, som vår kärlek inte kan nå, kan Herrens fred vara med dem”.
 
 
 
 
 
German Soldier’s Cemetery har öppet från 1 april till 30 september. 
 
 
 

4 kommentarer

  1. Väldigt intressant! Spännande läsning! Och att man gjort en så "stor sak" av detta förvånar mig lite för vare sig tyskar eller ryssar var ju direkt så välsedda under andra världskriget i Finland. Krig med båda parterna.
    Fina bilder!
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *