Santa Claus Village, Rovaniemi

Santa Claus Village, Rovaniemi

 
Visste du att tomten bor i Finland? I Rovaniemi, norra Finland närmare bestämt. Vi träffar tomten i Santa Claus Village en kylig majdag, en tid då tomten har fullt upp med att lyssna på vad alla önskar sig till julklapp.
 
 
 
 
 
 
Santa Claus Village är en del av Rovaniemis satsning att tomten finns i Finland. Sedan 1985 finns på området tomtens postkontor och det är här barns önskelistor från hela världen hamnar, väl sorterade i fack från respektive land. Hela 550 000 brev per år hamnar hos tomten i Rovaniemi! Även nappar som skickas till tomten när barnen slutar med dem hamnar här, väl insamlade.
 
 
 
 
 
 
 
Även en dag i maj kan du träffa tomten och vi väljer att träffa den rätte och vi konstaterar snabbt att den andra som erbjuder att prata med oss förmodligen är en fejktomte!
 
 
Vår långväga gäst berättar för tomten vad hon önskar i julklapp och hon har flera vittnen som kan intyga att tomten tagit emot hennes önskan och lovat att komma ihåg det till jul. Vi ska så klart kontrollera att hon får det hon önskade!
 
 
 
 
Mitt i Santa Claus Village kan du skutta över polcirkeln vilket kanske inte är en stor händelse för en norrbottning, men den är desto större för en som aldrig varit så långt norrut förr. 
 
 
 
 
 
 
Vi förundras över hur många restauranger och souvenirbutiker det kan finnas på en rätt liten yta mitt i finska Lappland. Men här har man lyckats göra en riktigt speciell grej som verkligen fungerar och som lockar över 300 000 besökare till den finska staden varje år, en stad som nästan totalförstördes under andra världskriget. 
 
 
 
Redan 1950 föddes idén med Santa Claus Village när Eleanor Roosevelt, hustru till USA:s president Franklin D. Roosevelt, besökte Rovaniemi för att se hur staden återhämtade sig från kriget. Hon ville besöka polcirkeln och i samband med det byggdes snabbt en stuga som blev starten av Santa Claus Village och som än i dag står kvar vid Santa Claus Main Post Office. 
 
 
 
 
På området finns även möjlighet att åka rensläde och snöskoter samt att att Husky Park bland annat erbjuder att åka hundsläde. En bit ifrån finns Santa Park som tyvärr inte var öppen för säsongen den här dagen. I magiska underjordiska grottor jobbar där tomtenissarna med julklappar och julgodis och parken är en stor upplevelse för barn!
 

7 kommentarer

 1. Där har jag varit och blivit fotad tillsammans med tomten i juni månad för några år sedan. Lite konstigt med juni månad och tomte, men…
  Vi stannade där på vägen hem från en resa till Nordkap med mej som reseledare.
  Kul återseende!

 2. Vilket roligt besök! Jag har varit med min pappa i Rovaniemi men då var det annat som vi skulle se, från kriget.
  Jag vet att tomten kan bo här och iden är ju rolig. Har hört att han lär ha sin boning på berget "Korvatunttuuri" eller liknande…
  Förstår att tomten har bråda tider hela året men kanske finns många sekreterare som kan hjälpa till.
  Härliga bilder!
  Och säkert tyckte ert långväga besök att det var spännande att se tomtens originalboning.
  Kram!

 3. Haha, vilken grej! Jo, jag hade hört talas om detta ställe men kul att höra mer. Tänk, 550 000 brev per år, otroligt! 😉 Skutta över polcirkeln skulle jag gärna göra också. Förstår att det var extra roligt för er långväga gäst. Jag får väl kontra med att jag i alla fall varit ganska nära ekvatorn. 😉
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *