Galt Museum & Archives – Lethbridge

Galt Museum & Archives – Lethbridge

Vi kanske inte är de som alltid besöker museum när vi är ute och reser, men det händer faktiskt emellanåt. Desto oftare kan vi dock kila in till någon butik i ett museum där man kan hitta fina presenter och souvenirer, vilket vi också gör under vårt besök i Lethbridge.

Galt Museum & Archives i Lethbridge, Alberta Kanada, har en alldeles utmärkt souvenirshop och vi börjar vårt besök där. Det är en välsorterad butik som rymmer mycket historia från Lethbridge och sydvästra Alberta. Vi börjar botanisera men bestämmer oss att först besöka själva museet för att lära oss lite mer om våra släktingars område.

Det är ett litet museum men det sammanfattar historien väl med first nations, buffeljakt, bryggeriet, järnvägsbygget, krigshistoria och mycket annat.

Vi får lära oss om demonvinden Chinook som kan vara ganska besvärlig i området.
 
Vi är i princip ensamma och kan i lugn och ro strosa runt i byggnaden från 1910 som en gång i tiden var Galt Hospital. Det är en mycket vacker byggnad och man har byggt ut den med panoramafönster över Lethbridge University och den vackra bron Lethbridge Viaduct. (Bara bron är värd ett eget blogginlägg, som kommer inom kort!)
 

Åter till souvenirshopen! Här hittar vi faktiskt nästan alla presenter vi behöver inför hemresan. De har välgjorda och unika saker både för barn och vuxna som återspeglar människornas och naturens historia i sydvästra Alberta.

Tips: Besök gärna en souvenirshop i ett museum när du är på jakt efter presenter och minnen från ett resmål. 

Vi avslutar vårt besök i Galt Museum & Archives med en kopp kaffe i sofforna vid panoramafönstren och tar sedan en promenad runt byggnaden.

 

Museet omfattar även två trädgårdar som skapats i samarbete med två lokala grupper: T Lethbridge & Distric Horticultural Society och Galt School of Nursing Alumnae Association.

 
Brukar du besöka museum på olika resmål?
 

10 kommentarer

 1. Vi är nog rätt lika där (också). 😉 Jag är kanske ingen direkt "museimänniska" men visst blir det museibesök då och då. Det beror på vad det är för slags museum och hur det är utformat. Konst är mycket intressant och jag gillar när historia framställs på ett sätt som väcker mycket inlevelese. Ett perfekt exempel är The Tenement Museum i New York, där man ju verkligen får leva sig in i hur immigranterna levde. Och den museishopen är du ju välbekant med … Den perfekta presentbutiken! 🙂

  1. Haha, ja Anna, vi har så många likheter du och jag 🙂 Vi får välja våra museum med omsorg …Tenement Museums shop är nog den allra bästa presentbutiken i New York! Minns att både du och jag blev som barn som kom in i en välfylld godisbutik när vi kom in genom dörrarna 🙂
   Ha en fin helg!

 2. Vissa muséer är helt klart intressantare än andra! Det tillhör inte vanlighetrna att vi lägger in besök på ett muséum, men ibland "trillar" vi dit!
  Ditt besök visar att man ska ta sig tid för sådana besök! 🙂

 3. Vad trevligt med ett besök i Kanada. Var länge sedan jag var där. Och det här museet hade jag gärna besökt. Brukar faktiskt besöka muséer lite här och var.
  Fina bilder!
  Lite extra tittar jag i de shoppar som kan finnas i museum för att hitta något extra att ta med därifrån. Så även på de muséer i Stockholm jag besöker och där fotografiska är ett av dem.
  Kram!

  1. Tack snälla!
   Ja, Kanada är mycket trevligt land att besöka! Nu har vi hunnit vara där både sommar- och vintertid sista året och båda årstiderna har sin tjusning.
   Fotografiska i Stockholm är en favorit, både själva museet men även shopen. Jag är i Stockholm just i detta nu, men tyvärr hann jag inte med Fotografiska den här gången.
   Ha en fin söndag Ditte!
   Kram

 4. Jag är nog en typisk museumsmänniska. Provar gärna att gå in, ibland går jag ut fort, ibland blir jag stannande där länge. Alltid lär man sig något nytt.
  Skulle säkert ha uppskattat detta museum.
  Ha en trevlig weekend!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *