17 maj – Grattis Norge!

17 maj – Grattis Norge!

Idag hyllar vi vårt vackraste grannland, Norge, som firar sin 202:a nationaldag, eller Grundlovsdagen som de säger i Norge. Dagen firas därför att Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814.

 
17 maj är en helgdag i Norge och dagen firas ordentligt, präglat av traditioner och norrmännens glädje att vara självständiga. Vi svenskar har fortfarande en del att lära av norrmännen hur man firar sin nationaldag, även om vi numera också har en helgdag på Sveriges nationaldag den 6 juni.
 

Vår favoritplats i Norge är Lofoten som är bland det absolut vackraste platserna vi någonsin besökt med sina kritvita stränder, höga berg och djupa fjordar. Så otroligt fint!

 

Ungefär 25 000 av Norges dryga 5 miljoner människor bor på Lofoten och fiske är den största naturnäringen, även om turismen har ökat rejält på senare år.

Se till att ha kameran fulladdad och minst ett extrabatteri när du väljer att besöka Lofoten, speciellt om det är en solig och klar dag. Det kryllar av fina ställen att stanna till vid och chansen är stor att du får riktigt härliga naturbilder! Även sjöbodarna gör sig bra på bild!

Fjordhästen (även kallad fjording eller i Norge vestlandshest) kommer ursprungligen från Norge. Det är en mycket populär hästras, även i Sverige, mycket tack vare den speciella blacka färgen med vitsvart man, men även tack vare sitt utmärkta lynne och det stora användningsområdet för rasen (hoppning, dressyr, terräng, körning m.m.).

 
Så stort grattis, Norge, på er dag! Hoppas ni firar den ordentligt!
 
Och, ja, vi elsker dette landet!
 

12 kommentarer

  1. Härliga bilder och fin läsning! Jag är ju halvnorska och har en del av mitt hjärta i Norge.
    Tyvärr har det regnat de gånger jag besökt Lofoten, är ganska vanligt med mycket regn där likväl som i Bergen, men visst är det otroligt vackert. .
    Vi har tagit en kryssning från Amsterdam upp till Nordkap med och besökt många fjordar och städer längs kusten, en resa som verkligen rekommenderas om du inte redan gjort den.
    Och visst är Norge fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *