Luleå 400 år

Luleå 400 år

I år fyller Luleå stad 400 år och det ska såklart firas under hela året. Det var hemma i Kyrkbyn som Luleå gamla stad grundades 1621 och bygden växte från att vara en mindre kyrk- och handelsplats till att bli en stad.

Stadskärnan byggdes runt Nederluleå kyrka, vilken invigdes 1492 (samma år som Christoffer Columbus landsteg Amerika) och på den tiden fanns en hamn där fraktfartygen lade till. Idag är hamnen en parkering vid friluftsmuseet Hägnan medan medeltidskyrkan används flitigt.

En av de sex kvarvarande stallen där bönderna ställde sina hästar under natten då det var kyrkoplikt och de behövde övernatta i kyrkstugorna.

Landhöjningen gjorde dock att man redan under 1600-talet fick flytta på staden dit Luleå ligger idag och där landhöjningen inte slog lika hårt på hamnverksamheten. Gamla Luleå kallades därefter för Gammelstad och idag finns tydliga rester av att bygden en gång var en stad med typiska stadsnät i de rutmönster som var vanligt under medeltiden.

Idag hade vi turen att möta ett brudpar som gick runt och förevigade fina bröllopsbilder i det perfekta vintervädret.
Friluftsmuseet Hägnan är ett populärt utflyktsmål och under mer vanliga förhållanden ordnas aktiviteter för skolbarn och vid högtider.

Själva Kyrkbyn (som vi kallar det vi som bor här) är betydligt äldre än 400 år. Idag finns 405 kyrkstugor och sex stall kvar från den tiden då det var kyrkplikt i Sverige och bönderna från byarna behövde ha någonstans att övernatta när det skulle gå på gudstjänst.

Samma år som jag flyttade till Kyrkbyn, 1996, upptog UNESCO Gammelstads Kyrkstad på listan över världsarv. Det är verkligen en unik plats och jag har alltid sett det som ett privilegium att få bo här. Mina barn har vuxit upp här och de har lekt kurragömma runt kyrkstugorna precis som deras farfar gjorde när han var barn.

Jag promenerar ofta i byn och dagar som idag, när vintersolen är på sitt bästa humör, händer det att jag tar med kameran och fotar hus och kyrkstugor som jag förmodligen har 100-tals bilder av vid det här laget. Men det spelar ingen roll! Jag är lika imponerad av bygden idag som jag var för 25 år sedan!

Elton hittade en namne som var lika gammal som honom under dagens promenad och de fattade kompistycke för varandra.

Välförtjänt hemmafika efter dagens promenad i byn.

6 kommentarer

  1. Grundat samma år som städerna, Göteborg, Alingsås och Borås, runt mig när jag bodde i Sverige. Många städer som firar 400 år i år. Gustav II Adolf var aktiv.
    Underbara vinterbilder av ett fantastiskt område av Luleå. Dessa glädjer mig mycket.
    Avslutningen med en semla var inte helt fel heller.
    Take care!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *