Pålänge

Landkyrkan Pålänge

 

I går åkte vi upp på Degerberget som ligger nära vår stuga i Pålänge. Då passade vi på att visa våra vänner grottan som kallas Landkyrkan.

 

 

 

Nedanför berget finns en skylt som Pålänge Hembygdsförening har satt upp:

”Grotta, där i folktron Landan ansågs bo. Landan var enligt folktron ett rödklätt kvinnoväsen som ofta ställde till förtret för människorna men som ibland även kunde ingripa till deras räddning”.

 

 
 
 

Geologisk fakta om grottan:

Bergarten är karelsk, ca. 16-17 miljoner år gammal. Stenen inne i grotan  är en fin medelkornig granit med sporadiska svavelkiskorn samt rödgrå fältspat. De svarta kornen är biotit och ambifol. Färgen på stenarna är utfällningar från rinnande vatten.

 

 
 
Intressant grottfynd
 

People in the Street är en prisbelönt reseblogg som drivs av Eva Sollén från Gammelstad utanför Luleå. Jag bloggar om våra resor, där favoriterna är Kanada och New York. Jag och min man Stefan tillbringar de flesta helger i någon av våra stugor så det blir en hel del blogginlägg från dessa också.

7 kommentarer

 • Ditte

  Så fantastiskt! Ettt otroligt konstverk! Och om detta vackra och intressanat hade jag tidigare ingen aning. Imponerande! Jag är så glad att jag fick se detta via er. Ubebara bilder! Tack också för fina förklaringar.
  Kram!

  • Eva Sollén

   Tusen tack Ditte! Det är ett spännande ställe och det är så roligt att det finns så många fina ställen alldeles runt knuten. Roligt att du uppskattade inlägget.Ha en fin kväll!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *