Gamla Posten i Luleå – nu Vetenskapens Hus

Gamla Posten i Luleå – nu Vetenskapens Hus

Byggnaden som vi Luleåbor känner till som ”Gamla Posten” byggdes 1953 efter ritningar av Postens chefsarkitekt Lars-Erik Lallerstedt. Lokalen som är 1 286 kvm byggdes med en stor öppen hall som var ämnad för postärenden samt utrymme för postsortering och administration.
Vi är många som gjort våra postärenden i huset med det gula putsade ytterväggarna och de vackra fönstren. Vi har stått på det fina stengolvet och väntat på vår tur och knappt lagt märke till den coola interiören med de panelklädda väggarna eller den vita smäckra trappan med det mörka räcket som ledde upp till stängda dörrar. Det var alltid fullt med folk som trängdes i den stora posthallen med det häftiga takvalvet och alltid träffade man någon man kände eller åtminstone var bekant med.
Posten har alltid varit en viktig knutpunkt i vårt samhälle och när ”gamla posten” lade ned den sista verksamheten i byggnaden 2008 var vi många som siade om vad som skulle hända med lokalerna. Saluhall var ett hett tips under lång tid, men det blev inget med det.
Som tur var har byggnaden varit skyddad av kommunens detaljplan så några större förändringar har inte varit tillåtet. Dock har den gamla postsorteringslokalen byggts om till en trevlig restaurang nu när huset äntligen har öppnat för allmänheten igen!

Känslan av mötespunkt har behållits när Luleå Tekniska Universitet börjat driva Vetenskapens hus i lokalerna, där även bland annat LKAB finns med på satsningen. Här ska finnas drop-in föreläsningar, utställningar och andra event.
En plats för möten mellan människor helt enkelt och Luleåborna är åter välkomna in i byggnaden med de unika färgerna, formerna och volymerna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *