Kalixlöjrom

Kalixlöjrom

Vår stuga ligger alldeles vid havet i Pålänge, en trivsam by i Kalix Kommun, Norrbotten. Kalix är nog mest känd för sin Kalixlöjrom – ”Bottenvikens röda guld”. Förra helgen hade vi nöjet att få fiska upp vår alldeles egna löjrom!
 
Löjrommen från det här området är unikt i sitt slag och kan enbart utvinnas från siklöja fångad i världens största bräckvattenskärgård som finns från Haparandas norra skärgård till strax söder om Piteå. Det är tack vare det enorma färskvattensflödet från Norrlandsälvarna som detta bräckta vatten skapas.
 
Den låga salthalten, de gynnsamma bottenförhållanden och den perfekta vattentemperaturen gör att här finns unika växter och organismer som är siklöjans basföda och som tillsammans med det minaralrika vattnet från älvarna är anledningen till löjrommen från det här områdets unika smak och färg.
 
 
Våra stuggrannar Pålänge har under många år fiskat siklöja, klämt löjrom och tillverkat sin egen löjrom. Deras present till oss på vårt bröllop i augusti var ett par nät och ett löfte att de ska lära oss hur det här med löjromsfiske går till! Löjromsfiske sker under en begränsad tid under hösten. 
 
 
 
Lördagmorgon plockar vi upp näten som stuggrannarna lagt dagen innan, medan vi fortfarande var på jobbet i Luleå. Det är en underbar morgon, -6 grader och isen har lagt ett tunt lager på det stillsamma vattnet.
 
 
Måsarna anar godsaker och flockar runt båten en stund innan de inser att de inte har något att hämta här. Vi vet att sälarna håller till i området men som tur är har de inte förstört näten vilket inte är helt ovanligt. Det är annars en rätt häftig upplevelse att se nyfikna sälar kika upp över vattenytan för att se vem som kommer.
 

 
 
 
Stuggrannarna tar vant upp näten och det är riktigt spännande att se hur många fiskar som fastnat i nätet och framförallt hur många siklöjshonor som fastnat i dem! Näten är fästa i en boj och på den framgår det vem som äger dem och att det, i det här fallet, handlar om fritidsfiske.
 
 
Vi tar hem den värdefulla fångsten med magar fyllda av kaffe och ett inre fyllt av iver!
 
 
Eftersom vi har erfarna siklöjsfiskare med oss har de hunnit utarbetat en mycket bra metod att rensa nät på löja, strömming, abrorrar och gärs. Vi gör det inne i värmen i garaget och det är riktigt behagligt att sitta och kämpa bort fiskarna ur näten (läskiga (snor)gärsar och taggiga miniabborrar vägrar jag dock röra, dessa fick Stefan hantera).
 
 
 
 
Fiskarna sorteras och de värdefulla siklöjshonorna hamnar i en egen låda och vi får lära oss tekniken att klämma ur delikatessen för vidare hantering.
 
 
Det är viktigt att rengöra rommen utan att den blir skadad. Protein ska sorteras bort och rommen sköljs ett flertal gånger.
 
 
 
 
 
Därefter hälls löjrommen på en grovsil och trycks igenom den till en finare sil. Där plockar vi bort fiskfjäll med en träpinne innan rommen förs över i en tygsil där den upphängd torkas över natten.
 
 
 
Vi saltar rommen med 4% salt och saltet är den enda tillsatsen i löjromen från Kalix. Vi väger in den i 200-gramsburkar och sedan in i frysen!
 
 
Kalix Löjrom är kvalitetscertifierad av Norrbottens Kustfiskareförbund. Det är de som avgör vilka leverantörer som ska få tillgång till ett sigill att sätta på förpackningarna. Detta sigill, tillsammans med EU-märket, garanterar att kunderna får en produkt som håller högsta kvalitet, att det är rätt produkt i förpackningen och att den passerat kvalitetsstyrda beredningar och kontroller.
 
Foto bilden ovan: Karin Johansson Hallin
 
Det här var vår premiär och kanske att vi så småningom kommer till det läge som vi märkt att många Pålängebor är i – att äta löjrom från Kalix som andra äter hushållsost! Till dess får vi hålla oss till att äta den vid speciella tillfällen precis som de flesta andra, som här i löjromstårtan från vårt bröllop.
 
 

8 kommentarer

  1. Jag är lagom intresserad av fiske men älskar natur och hantverk så detta inlägg var otroligt intressant! 🙂 Så himla välskrivet och väldigt fina bilder. Det gäller att hänga med med kameran när sådana här inlägg ska göras fina, du lyckades väldigt bra 🙂
    Hälsningar Linnea i Bayern

    1. Tack snälla Linnea för de fina orden, vad glad jag blir att höra! Jag är helt oerfaren när det gäller fiske men älskar, precis som du, också att vara ute i naturen. Det var riktigt intressant att få vara med om det och se hur mycket jobb det ligger bakom en löjromstoast…
      Ha en fin helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *