Rundtur i Toronto

Rundtur i Toronto

I Toronto, Kanada,  testar vi en, något för oss, helt ny grej när vi första morgonen köper biljetter för Hop-On Hop-Off bussar. Normalt föredrar vi att uppleva en stad till fots men den här gången är det alltså de röda sightseeingbussarna som gäller de närmaste timmarna.
 
 
Vi startar mitt emot shoppincentret Eaton Centre, vid Yonge-Dundas Square – det sistnämnda Torontos svar på New Yorks Time Square. Biljetterna är dyra, men då ingår även en båttur till Toronto Island. Vi betalar cirka 1 550 kronor för hela familjen där alla fem räknas som vuxna. 
 
Att biljetterna gäller tre dagar är bra för de som väljer att nyttja dem alla dagar, men vi väljer fortsättningsvis det transportmedel vi trivs bäst med – vi promenerar.
 
 
Visst är det ett bra sätt att uppleva en ny stad och förstå hur staden är uppbyggd och vi får en del bra information av guiden (även om hon mest verkade vara ute efter att testa nya stand up-skämt).
 
 
Vi åker först efter huvudgatan Yonge Street där modernt blandas med gammalt och lågt med högt. Vi passerar nybyggda Ryerson Univercity Student Learning Centre, en av många moderna byggnader i Toronto där man lekt med vinklar.
 
 
Kanadas största museum, Royal Ontario Museum, är en annan byggnad där arkitekten haft kul på ritbordet när byggnaden integrerades med den betydligt äldre delen.
 
 
Tinnar och torn är en annan återkommande syn på Torontos gator.
 
 
Bata Shoe Museum rymmer 13 000 skor och är himlen för en skoälskare. Vi passerar en kul spegel där vi kan vinka till oss själva när vi bussen passerar. 
 
 
På gatorna i Toronto möter vi mängder av coola sportbilar, men även stora rejäla lastbilar. Precis som i andra storstäder finns här alla varianter!
 
 
Sharp Centre for Design in Toronto, en del av Ontario Collage of Art & Design, pryds av svartvita kvadrater och kallas både en innovativ byggnad och en av världens fulaste byggnader. Men annorlunda, javisst!
 
 
Stadens kännemärke, tv-tornet CN Tower, ser vi från de flesta ställena i staden. Vi hade hoppats på att få hänga i selar och gå runt cirkeln på utsidan, men vi bedömde den aktiviteten väl så kostnam för oss alla fem, tyvärr.
 

 
Scotiabank Theater är en annan byggnad där man tänkt annorlunda på ritbordet.
 
 
Spårvagnarna går genom Toronto och är ett otroligt smidigt transportmedel. Det gäller bara att hålla sig undan spåret när de kommer.
 

 
Den ovanliga byggnaden nere till höger på bilden är L Tower och den har de smutsigaste fönstrena i Toronto! Det må vara en snygg byggnad men det är inte så enkelt att komma åt fönstren för de som putsar dem. 
 
 
I en turistbuss känns det som att husen kommer ganska nära ibland.
 
 
Toronto har många glasbyggnader där andra byggnader speglas i, exempelvis CN Tower.
 

 
Här fanns de gamla lokstallarna och numera finns här Railway Museum.
 
 
Vi åker vidare och passerar Torontos svar på Flatiron Building: Gooderham Building.
 

 
Vi passerar gator skuggiga av höga skyskrapor, gitarren vid Hard Rock Café och vi avslutar vår rundtur där vi började: Yonge-Dundas Square.
 

4 kommentarer

  1. Vad intressant att få följa med på rundtur i en (för mig) ny stad! Många läckra byggnader och – se där: Flatiron Buildings motsvarighet … 🙂 Även New York-nörden får alltså sitt lystmäte!
    Jag har bara åkt sådana där bussar i London. Mycket hänger ju på guiden. Instämmer (som du redan vet) också i att promenera är det bästa! 🙂

    1. Hahaha, ja det finns en hel del likheter med New York i Toronto 🙂 Jag kunde nästan tro att jag gick på New Yorks gator ibland, dock med mindre trängsel.
      Toronto är verkligen värt att besöka, en mycket trevlig storstad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *