Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Aurora borealis – Norrsken
 
Visste du att det lysande och färgstarka himlafenomenet norrsken förekommer året om? Men att vi egentligen bara ser det när det är mörkt och helst molnfritt? Ja, och vanligtvis bara ner till den 60:e breddgraden (Kiruna är på breddgrad 67) även om det vid gynnsamma förhållanden kan synas ända ner till Tyskland.
 
 
 
 
Norrsken uppstår när stora mängder små och energirika partiklar från solen med hög fart krashar in i atmosfären. Vi har förmånen att se detta underbart vackra fenomen både hemma i Gammelstad och i stugan i Pålänge redan i augusti när sommarnätterna börjar bli allt mörkare. 
 
 
 
 
De senaste veckorna har det varit hög aktivitet av norrsken och vi har redan lyckats pricka in flera kvällar med färgsprakande himmel. Dessa bilder är från helgens himlaskådespel i stugan.
Precis som med solnedgångar får jag inte heller nog av norrsken. Jag älskar när naturen levererar!
 
 
 
 
Vill du veta mer om norrsken kan jag rekommendera bloggen Norrsken Sverige som dessutom har en stor Facebooksida med observationstrådar var i Sverige du för stunden kan se norrsken. Håll dig uppdaterad där om du vill se mer av detta mäktiga!
 
 
Min bloggkollega Maria Norrgård som driver bloggen Marias Memoarer har också bloggat om norrsken. In och läs när hon uppfyllde sin dröm att fånga norrskenet på bild.
 
Även Lola Akinmade Åkerström har bloggat om norrsken på Geotraveler's Niche. Kika in på hennes 25 fantastiska norrskensbilder från Swedish Lapland.
 
#1 - - JUNITJEJ:

Vilka fantastiska bilder!

Svar: Tack snälla du <3
Eva Sollén

#2 - - Beatrice Jakobsson - Fotograf :

Vilka underbara bilder, vill verkligen uppleva norrsken! :)

Svar: Tusen tack Beatrice! Välkommen upp till Norrbotten ;)
Eva Sollén

#3 - - Ladies Abroad:

Älskar era norrskensinlägg. Mer-mer!

Svar: Tack Lena 😊 Det lär komma mer då jag ibland har svårt att hejda mig 😉
Eva Sollén

#4 - - Marias Memoarer:

Fantastiska norrsken!! Jag försöker hålla koll på aktiviteten varje kväll nu för att minimera risken att jag missar något häftigt :) Har dessutom systemkamera numera som jag antar ska vara snäppet vassare än kameran jag använde ifjol när jag fångade mina första (och hittills enda) norrskensbilderna på foto :) --> http://mariasmemoarer.com/2015/october/norrsken-en-drom-som-gick-i-uppfyllelse-2.html

Svar: Tack Maria! Hoppas du snart får fånga norrskenet med din systemkamera. Bra att du håller dig uppdaterad när det är på gång så du inte missar det. Jag har även länkat till ditt inlägg :)
Eva Sollén

#5 - - Biggeros:

Jag fick uppleva norrsken för första gången i Canada🤗🤗 Väldigt mäktigt tycker jag. Även i Luleå förra året såg jag norrsken. Kram

Svar: Visst är det mäktigt! Kul att du lyckats se det just i Kanada och i Luleå. Blir nyfiken, brukar du besöka min hemstad Luleå ofta?
Eva Sollén

#6 - - Veiken:

Jag saknar ord så vackert är det! Bilderna är superproffsiga dessutom!
Jag vill gärna se norrsken någon gång i mitt liv....

Svar: Tusen tack! Ja, norrsken kan verkligen ta andan ur en. Det är verkligen vackert. Jag hoppas du får chansen att se ett ordentligt norrsken. Om inte annat får du ta en tripp upp till Norrbotten då chansen är stor för det.
Eva Sollén

#7 - - Anna, New York – My Bite of the Big Apple:

Fantastiska bilder! Ser så gärna fler av dem. :) Intressant med faktainformationen också. Jag får kolla in dina tips så jag inte missar nästa norrsken på mina breddgrader. Kram och ha en fin fredagskväll!

Svar: Tack min vän! Ja tänk, ni hade norrsken i dina hemtrakter samma kväll som jag fotade dessa <3 Synd att du missade det! Men du är alltid välkommen hit så ska vi nog kunna skrapa fram ett norrsken ;)Kram och jag önskar dig/er detsamma!
Eva Sollén

#8 - - Lena i Wales:

Underbara bilder, igen!
Innan jag såg det första gången trodde jag att det hade ett ljud också och blev förvånad över tystnaden. Med den farten borde det också låta.
Ha en trevlig weekend!

Svar: Tusen tack Lena!En del säger att det kan spraka när man står under ett norrsken, men det är inget jag hört.
Önskar öven dig en fin helg!
Eva Sollén

#9 - - Ditte:

Fantastiskt vackra bilder! Jag har nog aldrig upplevt norrsken i verkligheten och tycker det är så fascinerande. Tack för att du berättade mer om det.
Och gärna fler bilder från norrsken.
Får se om och när norrsken eventuellt kan förekomma här i huvudstadsområdet.

Svar: Tusen tack Ditte för dina uppmuntrande ord! Eftersom jag följer Facebooksidan Norrsken vet jag att det förekommer så många norrsken även i Stockholm. Det gäller bara att vara på ett hyfsat mörkt ställe när det händer. Följ dem på deras blogg eller Facebooksida och, jag lovar, du kommer snart att stå under ett sprakande norrsken även i Stockholm <3
Eva Sollén