Aurora borealis – Norrsken

Aurora borealis – Norrsken

 
Visste du att det lysande och färgstarka himlafenomenet norrsken förekommer året om? Men att vi egentligen bara ser det när det är mörkt och helst molnfritt? Ja, och vanligtvis bara ner till den 60:e breddgraden (Kiruna är på breddgrad 67) även om det vid gynnsamma förhållanden kan synas ända ner till Tyskland.
 
 
 
 
Norrsken uppstår när stora mängder små och energirika partiklar från solen med hög fart krashar in i atmosfären. Vi har förmånen att se detta underbart vackra fenomen både hemma i Gammelstad och i stugan i Pålänge redan i augusti när sommarnätterna börjar bli allt mörkare. 
 
 
 
 
De senaste veckorna har det varit hög aktivitet av norrsken och vi har redan lyckats pricka in flera kvällar med färgsprakande himmel. Dessa bilder är från helgens himlaskådespel i stugan.
Precis som med solnedgångar får jag inte heller nog av norrsken. Jag älskar när naturen levererar!
 
 
 
 
Vill du veta mer om norrsken kan jag rekommendera bloggen Norrsken Sverige som dessutom har en stor Facebooksida med observationstrådar var i Sverige du för stunden kan se norrsken. Håll dig uppdaterad där om du vill se mer av detta mäktiga!
 
 
Min bloggkollega Maria Norrgård som driver bloggen Marias Memoarer har också bloggat om norrsken. In och läs när hon uppfyllde sin dröm att fånga norrskenet på bild.
 
Även Lola Akinmade Åkerström har bloggat om norrsken på Geotraveler’s Niche. Kika in på hennes 25 fantastiska norrskensbilder från Swedish Lapland.
 

18 kommentarer

    1. Tack min vän! Ja tänk, ni hade norrsken i dina hemtrakter samma kväll som jag fotade dessa <3 Synd att du missade det! Men du är alltid välkommen hit så ska vi nog kunna skrapa fram ett norrsken ;)Kram och jag önskar dig/er detsamma!

  1. Fantastiskt vackra bilder! Jag har nog aldrig upplevt norrsken i verkligheten och tycker det är så fascinerande. Tack för att du berättade mer om det.
    Och gärna fler bilder från norrsken.
    Får se om och när norrsken eventuellt kan förekomma här i huvudstadsområdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *