Båtlivet,  Norrbotten,  Pålänge

Segla i Kalix skärgård

 
Vi har förmånen att få följa med några av våra närmaste vänner, Anita och Henrik, på en segelbåtstur i Kalix skärgård. Kalix skärgård är en del i Norrbottens skärgård med sina 3 300 öar. Det är faktiskt både min och Stefans första tur med segelbåt och vi kan inte hitta ett bättre par att följa med på vår 

”jungfruresa”.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Anita och Henrik har en Albin Nova från 1981, en mycket fin och bra familjebåt som är ritad av segelprofilen Peter Norlin. Peters båtar har vunnit både VM-seglingar och Gotland Runt.
 
 
 
 
 
 
I tester anses Albin Novan ha mycket bra seglingsegenskaper. Hon är visst ovanligt styv, lugn och angenäm att segla. Och rätt snabb! Vi kan bara bekräfta att hon är angenäm att segla, i alla fall under den stund då vi styr hela ekipaget mot Kohamn! Om 6,2 knop anses vara snabbt i svaga vindar i segelsammanhang låter jag vara osagt. Men det var härlgt!
 
 
Vi har en tävlingssimmare med oss till Kohamn. Det är inte så länge sedan han vann SM-guld i sin kategori!
 
 
 
 
Mellan 1981 och 1990 byggdes ca 500 st. Albin Nova. Idag finns ungefär hälften av dem kvar i Sverige och vi har förmånen att få åka med i en av dem! 
 
 
 
 
Segla med barn
 
Anita och Henrik har inte låtit småbarnstiden hindra dem från att segla. De har valt att ta med barnen tidigt på båten under de korta sommarmånaderna i Norrbotten. Och som de har forstrat dem till båtlivet!
 
 
 
 
 
 
Jag och Stefan, som inte är särskilt vana båtmänniskor, imponeras av barnen som snart fyller sex och tre år! Vilken balans och precision de har när de tar sig fram på båten. De vet exakt när de passerar gränsen för att ta på sig flytvästarna och de berättar gärna för oss landkrabbor vad som gäller på segelbåten. 
 
 
 
 
Vi uppskattar verkligen segelturen och ser redan fram emot nästa tillfälle.
Gillar du att segla?
 
 
Här är vårt paradis i Pålänge! Vårt bästa ställe på jorden där vi samlar alla krafter som kan behövas!
 
Följ mig gärna på Instagram också, jag finns där under namnet @evasol. Välkommen!
 
 

People in the Street är en prisbelönt reseblogg som drivs av Eva Sollén från Gammelstad utanför Luleå. Jag bloggar om våra resor, där favoriterna är Kanada och New York. Jag och min man Stefan tillbringar de flesta helger i någon av våra stugor så det blir en hel del blogginlägg från dessa också.

14 kommentarer

 • Marias Memoarer

  Så härligt det ser ut ändå! Jag är lite av en landkrabba, men jag skulle gärna åka en tur med någon som verkligen vet vad hen gör, för jag har själv verkligen noll koll på segling 😉

 • Anna, Travel on a Cloud

  Underbara segelbilder! Förstår att det var en härlig jungfrutur med det vädret.
  Jag har bara seglat två gånger, för cirka 20 till 25 år sen. 😉 Första gången var det dåligt väder och blåsigt, så båten lutade rejält. Lite läskigt!

 • Ditte

  Så underbart! Vilka härliga bilder! Jag blir så glad när jag ser dem och kansk ehar ni nu fått blodad tand för segling. Hoppas! Fint med vänner som tar er med och vad hgäller barn och båtar så vet jag av erfarenhet att det för oss också var en bra mix.
  Vi har seglat mycket och mest i Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar men även söderut i Sverige. Seglingen har varit en del av oss och vi har haft olika båtar under åren och den sista vi hade var en som var 7.70 m låg, en maxi 77, ritad av en annan svensk seglingsperson, Pelle Pettersson. Efter att jag fick min hudcancer hade vi kvar båten ett år men sålde den sedan eftersom kombon sol, hav och mig inte var lyckad. Men visst saknar vi seglingen och båtlivet. Men allt blir inte som man tänkt sig.
  Ha det bra och njut av er semester!

 • FREEDOMtravel

  Vilka härliga bilder! Många riktigt fina, men gillar den översta lite extra! Härligt att segla! Jag kan inte segla själv, men gillar att vara på vatten. Här i Polen blir det en del seglande med katamaranen, men det blir mest Peter och Lennart. Det är så nytt med katamaranen för våra vänner så Lennart vill öva med Peter, som i alla fall har lite erfarenhet av att segla 😉

 • INREDNINGSVIS

  MAKALÖST vackra färger och sjukt snygg man vid Svenska flaggan fotot haha 🙂 visste inte man seglade så långt upp, nu vet jag.
  Idag har jag Strömstad/Koster tips på bloggen!
  Ha en härlig helg:)
  LOVE Maria

  • Eva Sollén

   Tack så mycket Maria 🙂 Jodu, det var inget fel på någon av de snygga männen vi hade med på båtturen 😉 Riktigt ögongodis, hahaha !
   Det går att segla hela Bottenviken upp till Haparanda, den norrbottniska skärgården har tusentals öar och är riktigt vacker. Välkommen upp och se det med egna ögon!
   Tack för tipset, jag ska gå in och läsa din blogg. Kul med lite ny bloggläsning!
   Ha en fortsatt fin helg du med <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *