Segla i Kalix skärgård

Segla i Kalix skärgård

 
Vi har förmånen att få följa med några av våra närmaste vänner, Anita och Henrik, på en segelbåtstur i Kalix skärgård. Kalix skärgård är en del i Norrbottens skärgård med sina 3 300 öar. Det är faktiskt både min och Stefans första tur med segelbåt och vi kan inte hitta ett bättre par att följa med på vår 

”jungfruresa”.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Anita och Henrik har en Albin Nova från 1981, en mycket fin och bra familjebåt som är ritad av segelprofilen Peter Norlin. Peters båtar har vunnit både VM-seglingar och Gotland Runt.
 
 
 
 
 
 
I tester anses Albin Novan ha mycket bra seglingsegenskaper. Hon är visst ovanligt styv, lugn och angenäm att segla. Och rätt snabb! Vi kan bara bekräfta att hon är angenäm att segla, i alla fall under den stund då vi styr hela ekipaget mot Kohamn! Om 6,2 knop anses vara snabbt i svaga vindar i segelsammanhang låter jag vara osagt. Men det var härlgt!
 
 
Vi har en tävlingssimmare med oss till Kohamn. Det är inte så länge sedan han vann SM-guld i sin kategori!
 
 
 
 
Mellan 1981 och 1990 byggdes ca 500 st. Albin Nova. Idag finns ungefär hälften av dem kvar i Sverige och vi har förmånen att få åka med i en av dem! 
 
 
 
 
Segla med barn
 
Anita och Henrik har inte låtit småbarnstiden hindra dem från att segla. De har valt att ta med barnen tidigt på båten under de korta sommarmånaderna i Norrbotten. Och som de har forstrat dem till båtlivet!
 
 
 
 
 
 
Jag och Stefan, som inte är särskilt vana båtmänniskor, imponeras av barnen som snart fyller sex och tre år! Vilken balans och precision de har när de tar sig fram på båten. De vet exakt när de passerar gränsen för att ta på sig flytvästarna och de berättar gärna för oss landkrabbor vad som gäller på segelbåten. 
 
 
 
 
Vi uppskattar verkligen segelturen och ser redan fram emot nästa tillfälle.
Gillar du att segla?
 
 
Här är vårt paradis i Pålänge! Vårt bästa ställe på jorden där vi samlar alla krafter som kan behövas!
 
Följ mig gärna på Instagram också, jag finns där under namnet @evasol. Välkommen!
 
 

16 kommentarer

 1. Så underbart! Vilka härliga bilder! Jag blir så glad när jag ser dem och kansk ehar ni nu fått blodad tand för segling. Hoppas! Fint med vänner som tar er med och vad hgäller barn och båtar så vet jag av erfarenhet att det för oss också var en bra mix.
  Vi har seglat mycket och mest i Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar men även söderut i Sverige. Seglingen har varit en del av oss och vi har haft olika båtar under åren och den sista vi hade var en som var 7.70 m låg, en maxi 77, ritad av en annan svensk seglingsperson, Pelle Pettersson. Efter att jag fick min hudcancer hade vi kvar båten ett år men sålde den sedan eftersom kombon sol, hav och mig inte var lyckad. Men visst saknar vi seglingen och båtlivet. Men allt blir inte som man tänkt sig.
  Ha det bra och njut av er semester!

 2. Vilka härliga bilder! Många riktigt fina, men gillar den översta lite extra! Härligt att segla! Jag kan inte segla själv, men gillar att vara på vatten. Här i Polen blir det en del seglande med katamaranen, men det blir mest Peter och Lennart. Det är så nytt med katamaranen för våra vänner så Lennart vill öva med Peter, som i alla fall har lite erfarenhet av att segla 😉

  1. Tack så mycket Maria 🙂 Jodu, det var inget fel på någon av de snygga männen vi hade med på båtturen 😉 Riktigt ögongodis, hahaha !
   Det går att segla hela Bottenviken upp till Haparanda, den norrbottniska skärgården har tusentals öar och är riktigt vacker. Välkommen upp och se det med egna ögon!
   Tack för tipset, jag ska gå in och läsa din blogg. Kul med lite ny bloggläsning!
   Ha en fortsatt fin helg du med <3

 3. Vilka underbara seglarbilder. Jag känner folk som kommer från Kalix… jag förstår skärgården måste vara vacker. Jag älskar segling, har min fjärde segelbåt nu, men tyvärr har den inte varit i vattnet på många år… på 80 talet började mitt intresse för segel, så jag konverterade om, bytte min motorbåt mot en segelbåt. Säljaren erbjöd mig att låna den en helg före och prova på, för jag skulle aldrig ha nerver att kunna segla. Men ack vad han bedrog sig för på måndagen åkte jag dit och sa jag byter. Men har du redan bestämt dig? Du har väl knappt seglat? Jodå sa jag 220 sjömil. Kjell som han heter höll på att sätta sig på ändan. Nu hade jag nästan 30 mil hem till hemmahamnen… då gick jag för motor. Men oj vad kul jag hade med den Scanmaren. Året därpå ringde en jag kände som jag träffat på Ulvön några somrar tidigare där jag suttit i min drömbåt, jag sa till honom att ring när du ska sälja den. Den hade blivit trea som bäst en Gotland runt… åter igen vackra bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *