Utter i Jarhois

Utter i Jarhois

Vi spenderar valborgshelgen i stugan i Jarhois, Tornedalen, och det blir en helg fylld med naturupplevelser och trevligheter. Det är första gången i år vi är i den här stugan men det känns som att det var förra veckan vi var här senast. Det är fortfarande kyla i luften men visst har snön börjat tina bort.

Kolla in alla djurspår på isen! Bland annat räven tar sig mellan ön och fastlandet och den visar sig flera gånger den här helgen.

Det här är stugan som ligger alldeles vid Torne älv och som vi valt att kalla Nygården efter Stefans morbror som låtit Stefan ärva den efter honom. I byn Jarhois är Stefans mamma och flera i hans släkt uppväxt i eller har anknytning till. Även Elton trivas här och han brukar lägga sig i morgonsolen på altanen när han kliver upp.

Torne älv rinner precis vid stugan och är gräns mot Finland. Visste du att Torne älv är en av Sveriges nationalälvar och Norrbottens längsta älv med sina 52 mil? Här fiskar man lax och vi har första parkett när träbåtarna glider förbi.

Stefans föräldrar har stuga här som vi alltid kollar till när vi är här.

Jag gillar verkligen de gamla tornedalshusen i timmer och skulle mycket väl kunna tänka mig att ha en liten gård här att spendera sommaren på! Vem vet, kanske den möjligheten dyker upp en vacker dag …

Här är mitt loppisfynd från förra sommaren efter en tur till Pajala!
Just en blåröd Rajd var den första skoter jag körde tillsammans med min kusin.

I värsta aprilvädret blandat med sol, storm, snö och hagel firar både vi och våra grannar i Finland in våren med en majbrasa. Tur att det finns varma kläder så att vi kan vara utomhus och umgås med andra.

Men hur var det med uttern då som rubriken säger?

Ja, när vi tittar ut genom fönstret ut mot holmen på ön mitt emot ser vi att det är något som rör sig. Vi ser snabbt att det inte är räven som visar sig tidigare på ungefär samma ställe och jag gissar på en kråka innan kikaren avslöjar ett det är en utter! Vi hade ingen aning om att det finns utter här och för första gången får vi se en utter i frihet här. Vi har sett en utter i Vancouver, men aldrig här.

Uttern rullar runt i snön vid strandkanten och plötsligt tar den fart över isen mot oss! Jag smyger ut med kameran utan att den märker mig och får nöjet att föreviga den på bild. Den hittar en vak bara 40 meter från stugan och där dyker den ner och fångar en fisk. WOW alltså! Vilken naturupplevelse!

Jag får sedan höra att man ska rapportera till Naturhistoriska riksmuseet när man ser en utter så det gör jag såklart.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *