Cape Espichel Lighthouse och The Sanctuary of Our Lady, Portugal

Cape Espichel Lighthouse och The Sanctuary of Our Lady, Portugal

Vi knyter ihop säcken från Portugal och kollar in den sista delen från den där majresan som i dessa coronatider känns som en evighet sedan. Visst, jag kan kanske kalla bloggen en reseblogg ibland, men de flesta inläggen jag publicerar just nu är från någon av våra stugor. Men nu kör vi reseblogg!

Vi avslutar härmed vår roadtrip i härliga Portugal i området Setúbal, några mil utanför Lissabon. Inför resan har vi inte hunnit läsa på allt i detalj och på morgonen ser vi ut en plats på kartan som ser intressant ut. Vi packar bilen och åker till Arrábida Natural Park som ligger ute på en udde på den sydvästra spetsen av halvön Setúbal cirka fem mil söder om Lissabon.. Kartan visar att det ska finnas en fyr och vi hittar Cape Espichel Lighthouse på ett kargt, vindpinat ställe alldeles vid den branta klippkanten ut mot Atlanten.

Det är en blåsig dag och fyren ser riktigt mäktig ut där den har stått sedan år 1790. Det är faktiskt inte den första fyren i området. Platsen är ju perfekt att lysa upp vägen för sjöfarare och redan på 1300-talet fanns här en fyr. Fyren är mäktig, men kanske inte lika mäktig som platsen den står på.

Vi åker vidare några hundra meter och parkerar vid en annan fantastisk byggnad. Det visar sig vara The Sanctuary of Our Lady of Cape Espichel. Ja, jag hittar även andra namn på byggnaden, men låt oss kalla den för just detta. Den är i alla fall från år 1410 och är en gammal plats för dåtidens pilgrimer. Jag gillar symmetrin i byggnadens helhet. Någonstans påminner den mig lite om byggnader jag såg på min tjänsteresa till Indien.

Vi strosar runt i området, spanar in kapellet Our Lady of Nazaré som enligt sägen säger att den byggdes efter order av legenden Dom Fuas Roupinho år 1182 efter att ladyn räddat honom från att falla av klippan när han jagade en hjort ridandes på en häst. Så kanske det var! Hela området imponerar i alla fall på oss och utsikten över stranden Praia dos Lagosteiros där de de häftiga atlantvågorna drar in är riktigt mäktig!

Någon har tappat sin Nasse över kanten …

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *