Kero fabriksförsäljning i Sattajärvi och en fin myr i Pellovaara

Kero fabriksförsäljning i Sattajärvi och en fin myr i Pellovaara

Vi gör ett par utflykter från tornedalsstugan i Jarhois och på den ena hamnar vi i den lilla byn Sattajärvi i Pajala kommun med sina dryga 100 invånare. Byn i sig har en lång och intressant historia men just den här dagen är vårt mål Keros fabriksförsäljning och en förhoppning att hitta ett par fina, välgjorda näbbskor i deras fyndhörna med andra sortering.

För er som mot förmodan inte känner till Kero så är det ett av Norrbottens mest (nej, jag har inte googlat det, jag bara antar här :)) mest välkända varumärken. De har tillverkat skor och annat fint hantverk av renskinn här i byn Sattajärvi sedan 1929 och exporterar sina högklassiga varor till många länder, bland annat till Kanada.

Vi får ta med oss lilla Elton i butiken och precis som vi varnas för reagerar han på den spännande lukten av lädret och piper sig igenom hela besöket. Jag blir störtförälskad i ett bar röda Kero Hönäbben i fyndhörnan och de får följa med mig hem.

Vi gör även ett besök till det lilla röda timrade huset där ett intressant museum berättar historien om hantverken från Kero i Sattajärvi. Tänk att jag aldrig varit här förut!

Dagen efter gör vi en liten utflykt till myren i Pellovaara och jag kan bara konstatera att jag inte bara gillar skog utan även fina myrar! Vi hittar en kremla som kanske är en mandelkremla vilket vi fick en liten lektion om på morgonens Nyhetsmorgon i tv4. Hur som helst är det en fin svamp i ett fint område och dessutom imponeras vi av den maffiga knölen på björken som man valt att lämna kvar vid avverkningen. Fina dagar under vår sista semestervecka.

Väl tillbaka i stugan njuter vi av ytterligare en fin sommarkväll under vårt semesternöje Stugahopping. Nu återstår bara några dagar av sommaren 2020:s semester och vi ska väl hinna med ytterligare ett stugbesök innan det är dags för höstens jobb (som för min del mestadels blir hemifrån precis som under våren)!

3 kommentarer

  1. Vilken bra avslutning på semestern. Stövlarna (eller kängorna?) var ju hur läckra som helst! De passar dig som ”handen i handsken” om man nu kan säga det om skor, haha … Vackra bilder från trakten också.

    Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *