Matakoski och Hietaniemi på väg till Jarhois

Matakoski och Hietaniemi på väg till Jarhois

Dags för stugbyte i sommarens stugahopping! Vi lämnar Soliga Björkstrand i Pålänge där vi spenderat senaste veckan och åker upp till Jarhois igen. Vi väljer att åka Norrskensvägen över Haparanda istället för den närmaste veckan.

Norrskensvägen. Ja, ni hör ju! Bara namnet på vägen klingar vackert och det är just vad den är, även om vi inte ser norrsken på himlen riktigt ännu, men det är bara en tidsfråga. Vi har bestämt oss för att inte ha bråttom och att stanna till där vi känner för.

Det blir det årliga besöket hos Butiken på Landet där jag varje sommar gör några fina fynd bland deras märkesprodukter. Vi stannar även till på en extremt välfylld loppis där jag gör ett mindre fynd.

Men det är de de finskklingande platserna Matakoski och Hietaniemi som är dagens nyheter för mig!

Matakoski i byn Korpikylä är en av Tornedalens mäktigaste forsar. När det inte är pandemiår och risk för Covid-19 är det här ett väldigt populärt ställe för fiskare men just nu finns skyltar som varnar att inte vara närmare än två meter till andra. Ingen fara för oss då det vid det här tillfället är bara jag, Stefan och Elton här.

På finska sidan av den dramatisk forsande Torne älv ser vi några håvfiskare som på traditionellt vis försöker fånga sik på det sätt man gjort i hundratals år på den här platsen. Det är ett skådespel som jag hoppas kommer leva kvar i många, många år framöver även om det faktiskt ser lite vanskligt ut där de står och balanserar vid den strömmande älven.

Vi gör även ett stopp vid vackra Hietaniemi kyrka i Hedenäset som ligger på en udde vid Torne älv. Den nuvarande träkyrkan (fanns en äldre version tidigare) byggdes 1745–1747 av rödmålat panelklätt timmer. Vilken fin och fridull plats!

Väl i Jarhois tar vi en kvällspromenad med Elton och kollar till korna som flyttas runt i byn för sommarbete och åter igen imponeras vi av den maffiga James Bond som sägs väga 1,5 ton kilo! Respekt!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *