En tur till Åtvidaberg

En tur till Åtvidaberg

Vi har hunnit besöka syster Marie och hennes familj i Linköping en dryg vecka och här sprack mina ambitioner att göra i princip dagliga inlägg med så kallade ”vykort” från vad vi hittar på under vår sommarsemester …

Nåväl, idag har vi åkt upp till Jarhois i Tornedalen och jag tar mig äntligen tid att gå igenom veckans bilder från vår resa till Östergötland. Därav några sena vykort, ungefär på samma sätt som från den tiden då jag skrev pappersvykort till familj och vänner från alla mina tidiga resor då jag oftast var hemma innan de fick dem.

Jag och Marie tog en tur till mysiga Åtvidaberg för att se vad vi kunde hitta för fynd på deras second hand-butik Återbruket som ligger i gamla anrika tegelbyggnader (liknande byggnader som deras bibliotek finns i).

Bara tegelbyggnaderna är värt ett besök till den lilla staden som är känd för bland annat sitt fotbollslag vilka vunnit SM-guld två gånger samt bolaget Facit AB med sina räkne- och skrivmaskiner.

Vi promenerade genom den otroligt fina lilla Verksgatan med sina gamla timmerhus vilka byggdes som bostäder till arbetarna på kopparbruket under 1700-talet. En gång i tiden gick den stora vägen mellan Linköping och Västervik här. Idag går det att åka på betydligt bredare vägar mellan dessa orter!

På väg tillbaka till Linköping väljer vi dock en att åka genom slingriga smala grusvägar i skogen (som förövrigt ser rätt annorlunda ut än vår skog i Västerbotten). Jag hade hoppats på att få se några vildsvin lite på håll precis som jag alltid hoppas på att få se en björn när jag åker i skogarna här i norra Sverige, men icke det.

Det är en mysig biltur och vi avslutar med ett snabbt stopp vid Bjärka-Säby slott ett par mil utanför Linköping. Google sa att deras kafé var stängt så det får bli ett återbesök dit för att utforska det gamla 1700-tals slottet lite mer än på håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *