Morgonkaffe på Degerberget

Morgonkaffe på Degerberget

 
Efter iskallt väder med -32 grader och därefter en ordentligt storm stabiliseras vintervädret hemma i Norrbotten. Vi är i stugan i Pålänge och vill se soluppgången uppe på Degerberget.
 
 
 
 
 
 
Kaffetermos, limpmackor och kameror packas ned i ryggsäcken och Stefan startar skotern. Först upp med William och sedan skjutsas jag upp på berget. Eftersom det är tidigt på skotersäsongen har inget skoterspår dragits upp till toppen av berget så vi trampar vår egen stig den sista branta biten.
 
 
 
 
 
Vi hittar ett tappat renhorn på väg upp för berget som vi tar med oss. Utsikten är storslagen och snart får vi se solen göra entré. Vilken perfekt start på dagen!
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är med lätta steg vi tar oss ned för berget genom skogen. Här har inte vinden kommit åt att blåsa ner snön från träden och de är fortfarande vintervita. Vi passerar renarna som också tuggar i sig sin frukost. Vilken morgonharmoni!
 
 
 
 
Vi har haft rejält högvatten sista veckan, över +100 cm, vilket innebär att det varit svårt att ta sig ut på isen. Det har nu börjat sjunka undan så förhoppningsvis är isarna snart redo för skoterturer ut i skärgården. I Kalix skärgård finns hela 792 öar i olika storlekar.
 
 
 
 
Det upphittade renhornet har nu hamnat inne i stugan, tillsammans med ett annat som vi hittade förra sommaren.
 
 
Även om dagarna blir allt längre är de fortfarande korta här uppe i Norrbotten och drygt fyra timmar senare smyger solen ned bakom Nässkatan.
 
 

12 kommentarer

 1. Tack för en väldigt vacker tur och otroligt fina bilder. Helt fantastiska!
  Jag har tittat länge och inser att jag har missat denna del av Sverige även om jag varit både i Luleå, (sommartid) Norrbotten och Lappland vintertid februari-marsm nåja mars är ju visserligen en vårmånad, men jag minns att det var kallt i Riksgränsen då och så även under fjällmarsch då vi bodde ett par dygn i snön. (Där var det ju nollgradigt…)
  Kram från ett snöigt Stockholm och idag -8-

 2. Vilken morgon!!! Så underbart det ser ut!
  När jag såg renhornet tänkte jag, det hoppas jag ni tar hem och sedan kom ju svaret. Så fint det blev.
  -32 grader låter dock lite mycket. Det skiljer alltså drygt 50 grader på där du och jag är!
  Tack för underbart vackra bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *