Rigas Centralmarknad

Rigas Centralmarknad

 
 
Vi lämnar Gamla stan i Riga för några timmar. Promenerar över pendelspåret, genom en färgglad tunnel under den hårt trafikerade vägen 13. janvāra iela (13 januarigatan) och över järnvägen till förmiddagens mål: Rigas Centralmarknad.
 
 
 
 
 
 
Rigas Centralmarknad är Europas största marknad på 72 000 kvadratmeter med mellan 80 000 och 100 000 besökare per dag. Här har varit marknadsområde sedan 1930-talet. I de fem zepperlinarhallarna finns saluhallar med ett stort utbud av kött, fisk, mejeriprodukter och bröd.
 
 
 
 
 
Det som är mest intressant är dock alla marknadsstånden utanför hallarna. För att inte tala om människorna och de slitna gamla byggnaderna som gör hela den enorma marknadsplatsen så spännande.
 
 
 
 
 
 
 
En salig blandning av grönsaksstånd, blommor, traditionellt hantverk, skinnvaror, loppmarknad, basar, kläder, dagligvaror o.s.v. Vi ser till och med ett vargskinn komplett med huvud och tassar som är till salu! 
 
 
 
 
 
 
Från Gamla stan i Riga till Centralmarknaden är det som att kliva in i ett helt annat land. Nu känns det verkligen att vi besöker ett östland. Min jacka med fuskpäls-krage som jag köpte i Kanada passar in riktigt bra här!
 
 
 
 
 
 
I Gamla stan finns många turister från alla möjliga länder och i alla affärer, barer och kaféer pratar man engelska. På Centralmarknaden handlar Rigaborna sina dagligvaror och här är det inte lika anpassat för turister.
 
Här får du tips på fler marknader som vi har besökt under våra resor:
 
 

6 kommentarer

 1. Jag älskar den där marknaden! Precis där i närheten finns ett shoppingcenter med en massa billiga affärer som drivs av mestadels ryssar tror jag (det pratas iaf ryska där). Där köpte jag min vinterjacka för några hundringar. Vet inte hur kvaliteten är, men den är GRYMT varm 🙂 Hälsningar från österrikiska Alperna!

 2. Tack för besöket här. Härliga bilder där miljön och stämningen verkligen kommer fram.
  Har varit här med under vår och tidig höst och då såg det lite annorlunda ut. Mindre pälsar…
  Några av marknaderna i N.Y har jag besökt och likaså Christiania marknad i Köpenhamn.
  Inser att det snart får bli en vända till N.Y. Men det finns så mycket som väntar.
  kram!

  1. Kul att jag kunde förmedla känslan för dig Ditte! Päls var verkligen något som vi såg i var och varannat hörn. Förstår det eftersom kylan smög på oss under tiden vi var där. Ja, New York blir nog varken du eller jag helt färdiga med. Vi åker dit i maj – tänk om du skulle vara där samtidigt. Åh så mycket du skulle kunna berätta om Hell’s Kitchen då!
   Kram och trevlig helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *