Ett frostigt Östergötland

Ett frostigt Östergötland

 
När den magiska morgondimman lagt sig i Linköping åker vi på en dagsutflykt till Norrköping. Vi åker på småvägar genom de östgötska slätterna och lämnar E4:an till hemresan.
 
 
 
Det är en frostig dag och Vårdbergs kyrka i gråsten från 1100-talet tronar upp framför oss som ett vackert julkort. Kyrkan byggdes som försvarskyrka på ”vaktberget” vid den led som senare blev väg för Eriksgatan.
 
 
Nästa 1100-talskyrka vi passerar är Törnevalla kyrka, även kallad Carl Johans kyrka. Det är något speciellt med gamla kyrkor som bär på en lång och brokig historia. En mittpunkt som varit en viktig del hos befolkningen i hudratals år och är det än idag.
 
 
Vi stannar till vid Göta kanal och besöker både Norsholm och Brådtom Sluss. En tunn is har lagt sig i kanalen och det är vackert. För en liten stund avundas jag de som idag har det gamla slusshuset som bostad. Kan det bli mer idylliskt?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett av dagens mål är loppisen Nostalgiladan, men innan vi kommer dit gör vi ett kort stopp vid en skogsglänta där skogstrollen bor. Ja, jag antar att de bor där i alla fall så sagolikt som det är!
 
 
 
 
 

24 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *