Lokal marknad i Hévíz

Lokal marknad i Hévíz

 
Brukar du besöka lokala marknader när du är ute och reser? Det brukar vi göra och besöket i Ungern var inget undantag!
 
 
 
 
Det är lördag förmiddag i Hévíz och den lokala marknaden Termelői Piac har resan hunnit vara öppen under några timmar. Vi träffar grundaren Benkö Lajos från Hévíz för en pratstund och han berättar att hans idé med marknaden var att han ville ge lokalbefolkningen möjlighet att både sälja och köpa lokalproducerade kvalitetsprodukter. Nu har marknaden hållit på i fem år och rymmer 150 marknadsstånd. Först till kvarn gäller!
 
 
 
Den lokala marknaden ger många möjligheten att få en extra inkomst, men det är inte deras huvudinkomst då de flesta har andra jobb. Just att många har andra jobb, ofta under dagtid, har utvecklat marknaden att även ha kvällsöppet en gång i veckan. 
 
 
 
Bland lokalt träsmide, hemsydda blå kläder och fårskinnstofflor, en lokal tv-kändis, egenodlade blommor och grönsaker, goda korvar och getost hittar vi en intressant man som bland annat säljer optimistdroppar tillverkad av örter. Vi får provsmaka och det var faktiskt inte så tokigt! Hans teori är att om det smakar gott är det bra för kroppen. Ja, varför inte?
 
 
 
Det mest intressanta med lokala marknader i olika länder är att några saker känner man väl igen från marknader hemifrån, medan andra saker är helt unika för ett land eller till och med lokalt från en by!
 
 
 
Jag önskar att vi hade haft mer tid att utforska alla marknadsstånd för att verkligen hitta alla unika prylarna, men det får bli nästa gång. Jag fick i alla fall med mig ett par handgjorda vinglas i trä som blir perfekta vid utflykter i stugan, Pålänge.
 
 
 
 
Välkommen att följa mig på Instagram också där jag finns under namnet @evasol.
 
Denna resa genomförs i samarbete med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är helt och hållet mina egna. 
 
 

14 kommentarer

 1. Vilken härlig marknad! Här hade jag velat gå länge för det verkar inte alla "turistisk". Synd du inte hade mer tid…Men man kan inte hinna allt.
  Underbara bilder!
  Den här typen av marknader besöker jag gärna och lite av motsvarande har jag besökt i Tallin, Riga, Bangkok och Peking.

  1. Det var en mysig marknad och inte det minsta turistiskt, även om en och annan turist syntes. Jag undrar om inte vi fyra skandinaviska bloggare stack ut som de mesta turisterna faktiskt. Jag hade gärna botaniserat mer. Det var några som sålde gamla tavlor och annat vilket också hade varit kul att spana in närmare.Kul att även du roas av att besöka lokala marknader!
   Ha en fin dag, Ditte! 🙂

 2. Faktiskt så har jag inte rest så mycket under mitt liv hittills. Jag har rötter från Marocko så vi har rest dit och så under somrarna, men hatar marknaderna där. Skitvarmt och trångt. Gillar ej det D:
  Ser dock mysigare ut på dina bilder. så en sådan marknad skulle jag kunna tänka mig att gå på ^^

  1. Marocko har jag kvar att besöka! Vad är ditt absolut bästa tips där för en novis?
   Håller med dig – att besöka trånga marknader i en extrem hetta är inget vidare! Den här marknaden var luftig och erbjöd lite andra varor än jag är van vid. Vissa saker gillade jag medan andra saker kan få säljas till någon annan 😉

 3. Åh älskar verkligen lokala marknader när jag är ute och reser, försöker alltid hinna med att strosa runt på nån!:)
  sv: tack så mycket och vad roligt att du gillade miniserien! Att träffa nya människor kan verkligen vara något av det bästa med att resa!:)

  1. Visst är det berikande! Alltid kul att se vad som är populärt på resmålet, även om man inte alltid gillar allt 😉
   Jag gillade verkligen din miniserie, den sammanfattar väldigt mycket det positiva med att resa <3

 4. Vilken intressant marknad! Synd att ni inte hade mer tid. Ja, jag gillar absolut att besöka marknader (förvånad, hehe?), i alla fall sådana där det finns chans att hitta annat än så kallat krims-krams.
  I våras var jag på en stor lokal marknad i Rom där jag hittade originella smycken. Man får ju chansa lite beträffande kvaliteten men detta verkar vara lyckade köp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *