Nyksund – Norge

Nyksund – Norge

I kväll har svt visat en repris från 2007, ett program som heter ”Där ingen skulle tro att någon kunde bo”. I kväll visade de från den lilla fiskebyn Nyksund i Västerålen i Nordnorge. Tv-programmet lyfter en grupp kvinnliga konstnärssjälar som funnit sin plats på jorden och här på bloggen får ni se en repris från när jag och Stefan besökte intressanta Nyksund utanför Myre för ett par år sedan.
 
 
På väg hem från Lofoten stannade vi till hos vänner i Myre ett par dagar. Vi tog en tur till den gamla fiskebyn Nyksund där invånarna levde ett, många gånger, hårt liv av det havet och naturen hade att erbjuda fram till runt 1980-talet.
 
Men som på så många andra ställen blev Nyksund offer av ny infrastruktur och krav på lönsamhet och den blomstrande byn förvandlades sakta till en obebodd spökstad.
 
Efter flera år hittade en tysk man den övergivna platsen, såg det vackra i den, och påbörjade en omfattande restaurering. Idag finns här vandrarhem, hotell, kafé, liten butik, museum m.m. och turisterna har börjat få upp ögonen för den lilla byn som ligger på en holme ute i havet. Precis innan vår dagsutflykt till Nyksund hade byn kungligt besök från norska och svenska kungahusen.
 
Vi såg flera nybyggda hus efter den slingriga vägen som tog oss till denna vackra plats. En plats som var karg, vindpinad och mycket mäktig. Här kan du verkligen hitta en ultimat naturupplevelse där människans litenhet mot havet och vindarna blir väldigt uppenbar.
Storslaget!
 
 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *