Canada Day i Head-Smashed-in Buffalo Jump

Canada Day i Head-Smashed-in Buffalo Jump

Under vår resa till Kanada lyckas vi pricka in Canada Day, det vill säga Kanadas nationaldag, som infaller den första juli. Det är en mycket stor dag för alla i landet och vi är med och firar den ordentligt.

 

 

Vad kan vara bättre än att besöka ett ställe som haft stor betydelse för Kanadas urbefolkning? Vi besöker den nordamerikanska prärien, ni vet där cowboys och indianerna höll till. Det var verkligen här det hände, det som vi sett på film så många gånger.

 

 

 

Vid foten av de Klippiga bergen i Alberta, där prärien tar vid, finns världsarvslistade Head-Smashed-in Buffalo Jump. Redan för 6 000 år sedan användes Buffalo Jump av urbefolkningen, eller first nations som de numera kallas, för att döda bufflar. Här finns även ett museum som beskriver hur first nations levde på den tiden.

 
 
 
Olika indianstammar samlades här för att jaga och driva bufflarna över den 300 meter långa och 10 meter höga klippkanten. Det var ett effektivt sätt att få mat och värmande buffelskinn och det ligger ett 10 meter tjockt lager av benrester från bufflarna vilket indikerar att platsen använts kontinuerligt ända fram till historisk tid.
 
 
 
 
På 1800-talet övergavs Head-Smashed-In eftersom man började jaga buffel till häst. Först på 1880-talet dokumenterades platsen av europeiska forskare och den grävdes ut 1938 av American Museum of National History. 1981 tog Head-Smashed-In en plats i UNESO:s världsarvslista vilket även vårt hem Gammelstad är medlem i.
 
 
 
 
Vid de gamla sandstensklipporna byggdes en väl dold turistanläggning och museum i naturhistorisk stil. Vi ser inte byggnaden förrän vi är alldeles vid den eftersom den är integrerad med berget och naturen.
 
 
 
 
Vi går runt i muséet och lär oss hur the first nations levde på prärien och än i dag finns flera reservat som vi passerar under vår genomresa i Alberta.
 
 
 
 
Eftersom det är Canada Day är det ett speciellt firande den här dagen med inbjudna gäster från både Kanada och USA. Dessutom utgör publiken en del av underhållningen och den första som ropas upp på scenen är William som får trumma tillsammans med first nation-representanter.
 
 

 

Vi tror att vi är ”säkra” efter Williams deltagande men nästa som ropas upp på scenen är jag, så det är bara att ta några ord med dem innan jag tillsammans med andra nationaliteter från publiken slussas bakom en dörr.

 

 

Där får vi varsin flagga och dagen till ära är jag utsmyckad med en klänning i Kanadas färger, en kanadensisk keps och en tatuering med ”Canada” så jag får högtidligt bära Kanadas flagga och smyga fram på scen direkt bakom hövdingen.

 

 

Det är en mycket speciell känsla att som svensk, som besöker Head-Smashed-in med kanadensiska släktingar, få bära kanadensiska flaggan på Canada Day och smyga fram med urbefolkningen ”first nations” och med fantastisk utsikt över prärien.

 

 
 
Inte nog med det, fler av oss blir uppkallade för en avslutningsdans tillsammans med delar av underhållarna och det blir en storslagen avslutning på upplevelsen.
 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *