Bakom kulisserna på Norrbottensteatern

Bakom kulisserna på Norrbottensteatern

Jag har tidigare skrivit om Norrbottensteatern, ett inlägg som blivit ett av mina mest populära inlägg på bloggen! Jag har nöjet att besöka Norrbottensteatern igen, den här gången för att se Tolvskillingsoperan som har sina sista två föreställning nu på fredag och lördag.

Vi är ett sällskap på sju personer i ålder mellan 14 och +75. Några av oss känner till delar av Tolvskillingsoperan medan andra går in helt förutsättningslöst. Men vi är alla genomgående överens om att vi har några trevliga timmar framför oss och vi är helt på det klara med att det är en musikteater som väntar.

Innan själva föreställningen händer något mycket spännande och oväntat! Jag får en persolig inbjudan att träffa två av skådespelarna från föreställningen: Mats Pontén och Catherine Parment och jag får en helt egen rundvandring bakom scenen!

Detta bara 30 minuter innan föreställningen startar, så det blir en snabb rundtur. Men ändå – SÅ häftigt!

Det är väldigt generöst av dem att ta sig tid med mig fastän det är alldeles inpå föreställningen och jag försöker verkligen ta tillvara på alla intryck när jag står tillsammans med två mycket etablerade och framgångsrika skådespelare uppe på scenen.

Jag tänker mig en kort stund in i tanken att själv spela med i en föreställning, med ett helt hav av människor nedanför scenen men konstaterar snabbt att det är nog ändå bäst att jag sällar mig till havet nedanför och överlåter skådespeleriet till proffsen som jag har bredvid mig.

Mats Pontén och Cathrine Perment tar med mig bakom scenen, in i kostymrummet, i skattkammaren, som jag bara har hört talas om tidigare. Mängder av kläder, peruker och rekvisita finns i detta rum, i mina ögon huller om buller men jag är helt övertygad om att de som behöver har full koll på allt därinne!

Jag kan tänka mig hur ruschigt det kan vara i kostymrummet mellan klädbyten och förbättring av sminket. Där hade jag lätt kunnat sitta i ett hörn och bara se allt som händer backstage under en föreställning…

Cathrine Perment stannar kvar i kostymrummet för att förbereda det sista innan föreställningen börjar medan Mats Pontén tar med mig en trappa upp där sista sminket, påklädning och andra tekniska förberedelser görs.

Jag hejar på personal och skådespelare som inte verkar tycka att det är särskilt märkvärdigt att det dyker upp en för dem okänd bloggare. Men jag tycker att det är en riktigt speciell händelse!

Den stora finalen av min egen privata guidning blir ett besök på balkongen där teknikerna sitter och styr allt vad ljud och ljus heter. Snacka om överblick över hela salongen och scenen!

Sedan är det dags för Mats Pontén att skynda vidare och göra de sista förberedelserna innan det är dags, så han följer mig ned till foajén där jag mycket nöjd möter upp mitt sällskap igen. Tack för visningen!

Under föreställningen av Tolvskillingsoperan sitter publiken vid runda bord i salongen och det finns möjlighet att köpa med sig smårätter och dryck vilket vi också gör.  Det är en väldigt trevlig del av helhetsupplevelsen att kunna göra så och jag ser gärna att det kommer fler föreställningar hos Norrbottensteatern med det konceptet. Det känns mer som att vi sitter i ett trivsamt kafé med professionell underhållning.

Hela sällskapet är överens om att Tolvskillingsoperan är en mycket välspelad föreställning, även fjortonåringen tyckte att det var riktigt bra. Andra akten är något bättre då det lockades till mer skratt. Även om historien i sig är ganska mörk, men med en aktuell och viktig historia, så finns det mycket komik i berättelsen som skådespelarna skickligt lättar upp med.

Det är snygg kostymering och scen där färgerna går i enhetlig gråskala och med inslag av svart och vitt. Jag gillar det!

 

Vi lämnar teatern med en tillfredställande munterhet och konstaterar åter igen att det där med att gå på teater – det är något vi absolut ska göra ännu oftare!

 

Intervju med Mats Pontén

 

 

Som en extra bonus på vårt mycket lyckade teaterbesök fick jag även en intervju med den skådespelare som jobbat längst på teatern. Sedan 1981-82 har han varit en mycket viktig del i Norrbottensteaterns historia: Mats Pontén.

 

Jag har förstått att du brinner för att jobba som skådespelare på Norrbottensteatern. Vad är det allra bästa med ditt jobb?

Det är omväxlande. Barnteater, vuxen, komedi, tragedi, musikal, soppteater m.m. och att det hela tiden blir omväxlande med olika arbetskamrater.

 

Vilken föreställning är din absoluta favorit av alla du spelat i och varför?

Svårt att svara på, det beror på vilken genre. Ger några exempel: Natten är dagens mor, Norman, Fröjdefull jul. Flera av Staffan Westerbergs pjäser, Findus och Pettson. Har ju spelat med i så många…

Varför? När intentionerna (historien) med pjäsen lyckas och publiken dras med och blir berörd av pjäsen. 

 

Snart börjar er Julshow –  varför tycker du att vi alla ska gå och titta på den?

Julshowen kommer att bli rolig och galen, där flera kända personer och figurer medverkar med dans, sång och sketcher.

Samtidigt kan publiken ta in dryck eller varför inte äta innan i restaurangen. Perfekt att få en avkopplande kväll innan jul sätter fart.

 

Med Mats Ponténs avslutande ord gäller nu bara att snabbt klicka hem biljetter till julshowen, den kan vi ju bara inte missa. Tips: Gör det du med!

 

Varmt välkommen att följa People in the StreetFacebook också!

6 kommentarer

  1. Åh det skulle vara så kul att besöka den. Jag är uppvuxen med teater eftersom pappa satte ljus och mamma var inspicient på de större teatrarna i Stockholm och Göteborg och det är inga barnvänliga jobb (utom de långa sommarloven) men nu kan jag sakna det ibland. Älskar Brecht/Weill dessutom. Mycket relevant idag.

    1. Hoppas du får möjlighet att komma och besöka vår teater någon dag.Vad spännande att tillbringa så mycket tid på teater som barn, förstår att du kan sakna det ibland. Visst är det relevant idag, ett i allra högsta grad aktuellt ämne…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *