The Metropolitan Opera New York

The Metropolitan Opera New York

Många är de gånger då vi passerat The Metropolitan Opera House, även kallad The Met, i New York.
The Met ligger vid Lincon Center nära Central Park och är ett utmärkt ställe när du vill stanna upp och titta på folk en stund. Vid ett tillfälle var vi där och kollade in när Mercedes-Benz Fashion Week samlade modeller, tv-team, bloggare och reportrar på området.
 
 
Det har dock inte tidigare varit aktuellt att besöka The Met för en operaföreställning. Inte förrän nu!
När jag och min vän, New York-bloggaren Anna Ström Åhlén, besökte New York för några månader sedan hade hon fått en biljett, med bästa plats, till Le Nozze di Figaro (Figaros bröllop) i present av sin familj. Anna berättar om sina upplevelser av kvällen här
 
Jag är inte särskilt bekant med opera (fast vi har ju förstås sett The Phantom of the Opera i New York) så jag tackade ja när jag fick frågan om jag ville följa med. Varför inte, tänkte jag, jag gillar ju nya upplevelser! Men jag valde en billigare biljett högt upp i lokalen och jag beställde den här.
 
 
Det är en härlig känsla att se den vackra upplysta byggnaden och alla människor som strömmar in genom dörrarna.
 
 
Väl inne är det otroligt mäktigt att se de gigantiska fönstren, de stora glittriga lamporna, de röda mattorna, de vackra trapporna och för att inte tala om alla uppklädda och förväntansfulla människor! Jag fick nästan känslan av att jag befann mig i en film (en ständigt återkommande känsla när jag är i New York, förvisso). 
 
 
Själva föreställningen håller på i tre och en halv timmar och framförs på italienska. Men låt inte det avskräcka dig även om du inte är en operafantast! På stolen framför dig får du en rullande text på engelska så att du kan följa med i handlingen. Och kom ihåg att här ser du verkligen de bästa av de allra bästa!
 
 
Apropå de bästa av de bästa, så fick jag se Peter Mattei, född i Piteå och uppväxt i Luleå, spela rollen som Greven! Tänk att jag skulle få ta mig till The Met i New York för att få höra en av Norrbottens storheter sjunga! Han var fantastisk!
 
 
Föreställningen var riktigt storslagen och jag vill varmt rekommendera ett besök till en av världens bästa operahus – även om du (liksom jag gjorde) inte anser att opera är din typ av musik. För det är mäktigt! Och jag gillar det!
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *