Häng med på promenad till Hägnan

Häng med på promenad till Hägnan

I helgen tog vi en morgonpromenad här hemma i UNESCOS världsarv Kyrkbyn, Gammelstad. Det var en härlig morgon och som så ofta förr hamnade vi på kulturhistoriska friluftsmuseet Hägnan där vi så snart vi passerar gärdesgårdarna hamnar i en svunnen tid.
Här finns byggnader från olika ställen i Norrbotten, från 1700-tal till 1900-tal, och även den här dagen hittade vi ett gäng som bakade tunnbröd på traditionellt vis.
Hägnan har många olika aktiviteter under året, bl.a. spelmansstämma, traditionellt midsommarfirande, Persmäss, historiska vandringar, slåtterdagar, allsångskväll, auktioner, sommar- och julmarknad. På skolloven ordnas olika aktiviteter och under hösten kan du gå spökvandringar. Alla aktiviteter sker med tidsenlig klädsel och sommartid fylls hagarna med hästar, får, getter och andra smådjur. Det är ett perfekt utflyktsmål och vintertid på helgerna och hela sommaren har lanthandeln och Kafé Fägnan öppet och läskar med godsaker både för munnen och för sinnet.
När tanken var att Gammelstad skulle vara centrum för hela kommunen byggdes gatorna enligt gammalt stadstänkande med raka gator. Det som för länge sedan hette Storgatan och som ledde ned till stadens gamla hamn vid Gammelstadsviken fick byta namn till Gamla Hamngatan när landhöjningen såg till att hamnen försvann och staden flyttades till den plats dagens Luleå finns.
År 1492 invigden Norrlands största medeltida kyrka, Nederluleå kyrka, som ligger mitt i Gammelstads kyrkby, en levande kyrkby med 408 kyrkstugor uppdelade på 553 kammare.
Det känns faktiskt ofta som ett privilegium att få bo mitt i en historisk plats!

4 kommentarer

    1. Jodå, än finns det snö! Vi brukar ha majbrasa på isen faktiskt… Ni får stanna till här på nästa års tur till Ylläs och Levi, så får ni känna av lite av den norrbottniska vintern (eller vårvintern) 😉 Lovar att guida er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *