Bilder från sportlovet i Angsjön

Bilder från sportlovet i Angsjön

Så var det äntligen dags för ett blogginlägg igen! Den här gången från vårt sportlov i Angsjön. Hela 10 dagars ledighet med bland annat familje- och släkthäng, skoterturer, Umeåbesök, loppisar, vedhämtning i Baksjöliden och ett av det mest magiska norrskenet någonsin. Kan inte bli bättre! Precis som jag brukar bjuder jag på en gigantisk bildbomb. Men den här gången bjuder jag även på en nyhet. Häng med!

Tunnbröd och kyrka

På väg till stugan gör vi två av våra numera traditionella stopp på vägen, dels för inköp av nybakat tunnbröd i Rödå Bröd & Spis i Tavelsjö och dels för att åter igen föreviga Kent Karlssons glaskyrka Hägring som sedan 1998 stått så fin på en myr mellan Vännäs och Bjurholm.

För den som kanske har missat det har jag och min syster Marie tagit över våra föräldrars stuga i Angsjön som ligger i Sveriges minsta kommun Bjurholm. Stugan har varit i våra ägor sedan 1968 och är ett riktigt litet paradis bestående av åtta faluröda små hus och sjötomt.

Stugan vid sjön

Syster Marie och Per spenderar också sportlovet med oss i stugan och den här gången är det ingen skoter som havererar (!) för oss och vi kan äntligen göra de där skoterturerna för att kunna utforska områdena kring stugan mer. Vi går med i den lokala skoterklubben och nyttjar kanonfina skoterleder i den böljande terrängen med alla nipor runt Angsjön. Det blir bland annat några turer till sommarpopulära Drakryggen, Balsjö, Öreälvsbron, Högås och Karlsbäck.

Ut på tur

Som sagt, Drakryggen är ett väldigt populärt utflyktsmål på sommaren. Men det är väl värt ett besök även vintertid då det dock inte går att köra bil hit. Det går flera vandringsleder i området (85 km) och vilket år som helst ska vi ta någon vandringstur i det vackra området vid Lögdeälven. Men den här gången blir det på skoter.

Bra att de trevliga poliserna från Vännäs är ute på kontrollrunda.
Macken i Balsjö har allt man kan tänkas behöva.
Bergen i Balsjö.
Ut på tur!
Faktiskt första gången vi är mitt på älven alldeles vid Öreälvbron i Bjurholm.
Längs skoter-/vandringslederna finns flera fina och välskötta rastplatser, som här i Långforsen.
Långforskojan
Vi hade turen att råka på skoterklubbens sportlovsdag i Lillänget där vi både träffade bekanta och kunde köpa lunch.
Blåberget, ett fint klätterberg där jag klättrade en del i min ungdom.
Kusinhäng och lunch uppe på berget.

After skoter

Si så där en dryg halvkilometer från stugan finns Angsjöns camping som en gång i tiden ägdes av släktingar till oss. En populär camping för fiskeintresserade och husvagnsägare med badplats och diverse aktiviteter. Det var faktiskt här jag lärde mig simma en kall junivecka i min barndom … Just den här veckan anordnar campingen after skoter och vi passar på att ha lite barhäng och äta burgare en dag. Annars har vi en fin utebar hemma på altanen som duger minst lika bra.

Norrsken

Så kom det där norrskenet! Det där som får en att häpna och få ett lyckorus i hela kroppen! Precis från ingenstans tidigt på kvällen och ett av de två häftigaste norrskenen vi någonsin fått uppleva. Det spelar ingen roll hur många gånger jag får nöjet att se norrsken (och det händer många gånger varje vinter) jag blir alltid lika glad och imponerad av det. Den här gången spelade fenomenet över princip hela himlen. Magiskt!

Baksjöliden

Jag och min syster har inte bara tagit över stugan i Angsjön, vi har dessutom fått ärva pappas skog i Baksjöliden (byn som min mormor är uppväxt i) som vi får hjälp och råd att förvalta och utveckla på bästa sätt. Efter den senaste gallringen blev en vedhög kvar och med hjälp av vår skogsgranne var det nu dags att ta reda på den. Det känns fint!

Mina barn

Båda mina barn, nåja numera unga vuxna, bor och studerar i Umeå som ligger bara några mil från Angsjön. Vi träffar dem både i Umeå och i Angsjön under sportlovsveckan tillsammans med deras sambos. Lekfulla som de är åker boben fram och det blir lite skoj på isen (jodå, skoterkörkort finns) innan lägereldarna kommer fram runt den framskottade flytbryggan. Vi kör en egen bildbomb på det!

Promenad på isen

Det är inte bara på skoter vi tar oss fram såklart, det blir en och annan promenad också. På isen bland annat.

Stugförsäljning

Ja, hur var det med den där nyheten då? Jo, det är så att vi har inte längre tre stugor. (Jag veeet, tre ÄR alldeles för många stugor). Vi har nyligen gjort helt klart med försäljningen av stugan i Pålänge som vi köpte 2014 och det känns helt rätt. Vi har många fina minnen från den stugan som vi bär med oss men nu är det en annan familj som får glädjas av den. För oss är det nu full fokus på våra ärvda stugor i Jarhois och Angsjön vilket är alldeles tillräckligt. Vi vill ju även ha tid att resa igen också …

2 kommentarer

 1. Glaskyrkan är helt fantastisk.
  Riktigt tunnbröd, mums.
  Vilken fin skotertur, underbara foton, ser ljuvligt ut.
  After skoter, något nytt för mig. En så annorlunda värld mot den jag lever i. Verkar kul.
  Otroliga norrsken, också så långt från mig.
  Härligt att få vara tillsammans med barnen, även som vuxna.
  För mång hus kan bli en börda, mycket att hålla ordning på och se efter. Ibland behöver man gör sina val, jobbigt, men skönt när det är gjort. Ni är ju inte ”huslösa”.
  Många superlativ blev det, men tycker det är så roligt att följa med i din värld, så olik min.
  Trevlig helg!

  1. Tusen tack för alla fina ord Lena! Visst är det en annorlunda värld mot den du lever i men för oss är det liksom vardag (även om just after skoter inte är något vi pysslar med till vardags när vi är hemma).
   Nej precis, vi är verkligen inte huslösa och nu blir det enklare att hålla efter de vi har kvar. Tur att alla hus är små i alla fall, hahaha.
   Önskar även dig en jättefin helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *