Sommarvykort från Angsjön

Sommarvykort från Angsjön

Efter 11 dagar i vår stuga i Angsjön, Bjurholm, är det en hel del bilder att gå igenom. Detta trots att jag inte på långa vägar fotograferar lika mycket nu som jag gjorde för några år sedan. Men jag gör som jag gjort med flera blogginlägg på senare tid, jag buntar ihop allt i ett inlägg och bjuder på en bildbomb!

Att tillbringa några dagar i Angsjön innebär i regel att det kommer och går familjemedlemmar, släkt och vänner hela tiden och den här gången är inget undantag. Är det, som nu, sommartid betyder det dessutom att det blir en hel del loppisbesök, utflykter och turer till vår skog i Fredrika.

Stugcyklarna tas fram och jag kan fortsätta sommarens knärehab genom att cykla. Har du problem med dina knän kan jag verkligen rekommendera dagliga cykelturer.
Kvällarna i Angsjön innebär ofta att vinden lägger sig och sjön blir spegelblank, ibland även med rosa fluffmoln och en fin regnbåge som den här kvällen. Fint så!
Varje år i juli dyker de fina, gula näckrosorna upp ovanför vattenytan och skapar en än mer idyllisk vy över Angsjön.

I dessa pandemitider känns mycket upp och ner. Vi har tur som har våra stugor att åka till på vår lediga tid men visst längtar vi efter att resa igen. Förhoppningsvis blir det en tur västerut nästa år, vi får se hur allt utvecklar sig.

En knapp kilometer från stugan finns en camping och det känns lyxigt att enkelt byta ut något hemlagat mot restaurangmat ibland.

Paddleboarding

Vi har tagit med våra SUP:ar, paddleboards, från stugan i Pålänge då det oftare är nog lugnt på Angsjön för att kunna tas ut för en tur. Även Elton hoppar gärna upp för att hänga med ibland och då blir det väldigt försiktigt och nära stranden.

Strandhäng

Under 11 dagar i juli hinner vädret visa sig från flera olika sidor. Bästa sidan, om du frågar mig, är när det är stilla, varma sommarkvällar och vi kan ha strandhäng under flera timmar. Då lagar vi maten vid vattnet och bäddar på våra provisoriska bryggsoffor. Men däremellan kommer sämre väder för just strandhäng, exempelvis den envisa blåsten som också visar sig.

Sommarens utekök fixas med ett loppisfynd som bas!
Ett av sommarens projekt är att bygga en flytbrygga, det blir najs när den är på plats.
Vår ständige följeslagare och vakthund Elton hänger med oss hela tiden.
Blåsiga stunder är inte lika sköna för strandhäng på kvällarna. Tur att vi har en mysig stuga att hänga i då istället när kvällarna blir allt mörkare!

Loppisfynd

Vi är väldigt svaga för loppisar och hinner alltid med flera besök på loppisar i närheten – oavsett var vi är. I vanlig ordning får vi med oss en massa loppisfynd, saker som vi många gånger inte ens visste att vi behövde! Vi pratar ofta om att ha en egen loppis för att bli av med några saker, men … Tids nog kanske det blir så, så länge gör vi oss av med grejer till återvinningen då och då.

Fynd från årets bästa loppis i Balfors som även har sommarkafé!
Nu behöver vi bara några fler karaffer för andra färger på drycken.
Den vita hyllan passar utmärkt ovanför de andra vita hyllorna. Perfekt loppisfynd!

Lögda

Vi gör några besök till mina föräldrars hemort Fredrika och får möjlighet att tömma jordgubbslandet på min morbrors gård i Lögda. Där växte mamma upp och vi spenderade alla mina barndoms somrar på gården som då bland annat hade mjölkkor och arbetshästen Hjälte.

Även syster Marie har fått riktigt långt hår under pandemin.

Lögda är Fredrikas äldsta by som grundades av Bryngel och Per Larsson på 1700-talet. Precis som många andra byar fanns det eget postkontor (en av mina uppgifter som barn var att hämta posten där), flera affärer och såklart en skola. Mamma gick i den skolan till femte klass innan hon avslutade grundskolan i Fredrika, förövrigt i samma klass som min pappa. Idag står en del hus tomma, men visst finns det liv och rörelse i Lögda än i dag!

Vi svänger även förbi pappas barndomshem i Fredrika innan vi åker tillbaka till stugan. Det är ett pampigt hus från 1700-talet med många spännande vrår och utrymmen på gården. Även farmor och farfar var aktiva jordbrukare med mjölkkor när jag var barn och jag hade med min ponny Caidy dit en sommar.

Födelsedag

I juli har vi många födelsedagar i familjen och jag har spenderat de allra flesta av mina egna i Angsjön. Så även i år och jag får uppvaktning med flera fina födelsedagspresenter av familjen.

Födelsedagsfika på Slöjdarnas Hus i Vännäsby.

Skattjakt i skogen

I sommar har vi gått flera vändor på skattjakt i skogen. Vi har hittat massor av renhorn och Stefan har plockat hjortron mest varje dag. Snacka om skogsfynd! Nu håller vi bara tummarna att vi även hittar kantareller senare i sommar.

Rester från en rävlya.
Vilken rikedom med egenplockade bär.

Umeå

Min dotter Julia bor i Umeå tillsammans med sin sambo och snart flyttar även min son William tillbaka dit med sin sambo. Vi träffas alltid i Angsjön så ofta det finns möjlighet och den här gången åker även jag och syster Marie till Umeå för en heldag med Julia för shopping och loppisbesök

Jag är född i Umeå och vi bodde i Vännäs tills jag var drygt tre år innan vi flyttade till Luleå. Jag har alla mina kusiner och även annan släkt där, så Umeå betyder en hel del för mig.

Innan shoppingrundan fyller vi på energi på trevliga restaurangen Sjöbris som bokstavligen ligger på Umeälven och vi längtar ännu mer att åka ut och resa igen!

Vi gör skäl för vår #stugahopping och återvänder norrut för att avsluta semestern i stugorna i Jarhois och Pålänge, så det blir säkert några fler sommarvykort därifrån vad det lider.

2 kommentarer

 1. Vilket fantastiskt inlägg med massor av fin bilder.
  Så lugnt och skönt det ser ut hos er.
  Så mycket vacker natur, men jag gillar också dessa gamla fina trähus och det verkar som om inte alla är öde.
  Hjortron, mums!
  Trevligt med både ensamhet och folk omkring sig.
  Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *