Gammlia friluftsmuseum, Umeå

Gammlia friluftsmuseum, Umeå

Det har blivit en hel del resor hem till rötterna i Västerbotten i år och till helgen blir det den åttonde turen och kanske den sista för året.

Jag är född i Umeå, vi bodde i Vännäs, och mina föräldrar är från Fredrika i Åsele kommun. Jag och min syster har nyligen tagit över föräldrarnas stuga i Angsjön och numera är det även vi som förvaltar pappas skog. Dessutom bor båda mina barn i Umeå (just nu). Så det finns flera anledningar till att vi hela tiden återvänder ”hem”.

En eftermiddag i september passade jag och sonen William (kolla in länken och beställ hans suveräna bilder) att ta en promenad till Gammlia friluftsmuseum som ligger precis bredvid hans lägenhet.

Tänk att jag aldrig besökt Gammliaområdet tidigare! Jag som aldrig tröttnar på att strosa runt på Hägnans friluftsområde hemma i Gammelstad borde naturligtvis ha varit till Gammlia för länge sedan!

Nåväl. Gammlia friluftsmuseum påminner en hel del med Hägnan även om många byggnader skiljer sig åt. Det jag tycker är mest intressant är de tre samiska visten som finns i området vilka byggdes upp efter några förebilder i början av 2008.

Vallmarksgården
Rundlogen

Det finns flera byggnader från det tidigare jordbrukssamhället men även staden med skola, kyrka etc. visar hur det såg ut förr. Gammlia friluftsmuseum är en del av Västerbottens museum och helt klart värt fler besök!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *