Olofsfors Bruk, Nordmaling

Olofsfors Bruk, Nordmaling

Årets allra sista sommarvykort kommer från Olofsfors Bruk i Nordmaling. En vacker plats som vi besökte senast för runt 13 år sedan när de hade en sommarauktion i området. Nu är det äntligen dags att utforska bruket lite mer under en dagsutflykt från stugan i Angsjön.

Den här dagen har vi lite svårt att slita oss från den första butiken vi stannar till vid i detta anrika järnbruk från 1762. Butiken erbjuder inte bara fina vintagegrejer utan även material för att renovera gamla byggnader i den äldre stil och material som gamla byggnader förtjänar.

Delar av sällskapet sitter utanför den gamla ladugården och väntar tålmodigt på oss. Väl klara kikar vi in i det gamla urmakeriet på gaveln av ladugården innan vi strosar vidare mot masugnen och kvarnen. Vilka häftiga gamla byggnader!

Medan kurrande magar lockar sällskapet vidare mot dagens lunchställe smiter jag och syster Marie in på en av sommarens bästa loppisar i en söt, röd timmerbyggnad! Sa jag att jag vill ha en gård på landet ..? 🙂

Nåväl, efter en paltlunch och skön stund på uteserveringen vid den gamla skolan, också från 1762, tar vi en extra sväng till loppisen innan vi kikar in i masugnen där de bland annat visar en flygutställning.

Den gamla herrgården och alla de andra byggnaderna vittnar om att Olofsfors Bruk verkligen är ett av landets bäst bevarade järnbruk och det lades ned 1894. Det är ett populärt besöksmål, även denna dag mitt i pandemin som härjar i världen, och det erbjuds guidningar, fika, hantverk, butiker och olika arrangemang som exempelvis Brukets dag. Förhoppningsvis är allt det där igång igen nästa år, för då kommer vi tillbaka!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *