Tallbergsbroarna utanför Nyåker

Tallbergsbroarna utanför Nyåker

Tallbergsbroarna och Nyåker. Smaka på de namnen. Känns de igen? Något bekant över dem? Om jag säger Gevalias reklamfilm från mitten av 1990-talet där en tjej hoppade bungyjump från en bro ned till en båt och Nyåkers pepparkakor då kanske det blir mer bekant?

Häng med och kolla in mina näst sista vykort från sommaren 2020!

Vi besöker Tallbergsbroarna under vår sista semesterhelg för några veckor sedan. Ett perfekt utflyktsmål bara några mil från stugan i Angsjön och vi konstaterar att det är märkligt att vi aldrig varit här förr.

Tallbergsbroarna är tre broar som alla användes för järnvägen när de byggdes. Sedan år 1938 är den första 37-meter höga bron från 1891 öppen för biltrafik, nummer två (90 meter hög från 1919) är ett byggnadsminne sedan 1997 och trean från 1994 fortfarande används för tågtrafik.

Vi strosar runt i området och jag vadar ut i Öreälven för att försöka få en vettig bild på alla tre broarna, men det går sådär. Jag går upp på den första bron istället för att åtminstone få den mesta kända bron, mellanbron, på bild.

Sedan var det det där med Nyåker. Nyåkers pepparkakor är ett familjeägt företag från 1950-talet. Deras pepparkakor är näst störst i världen och de använder samma hemliga recept som bröderna Bengt och John Åström skapade 1952, även om de numera har utökat sortimentet.

4 kommentarer

  1. Min sambo har sommarjobbat där för massor av år sedan och här hemma äts det inget annat än Nyåkers (i pepparkaksväg iaf). Jag håller bara med, de är sinnesgoda. 🙂 Men att jag inte blivit tipsad om broarna tidigare är ju konstigt, har ju ändå hängt en del i Nordmaling senaste åren. Ska besökas nästa gång, tack för tipset! 🙂

    1. Varsågod! Jag håller med, det är himla goda! Jag hade inte heller hört talas om broarna förrän tidigare i sommar, fastän vi hängt i området i hela mitt liv … Men nu vet vi 🙂
      Vi kan väl försöka sammanstråla nästa gång ni är i Nordmaling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *