Ett par sevärdheter i Porto

Ett par sevärdheter i Porto

 
I dessa skrämmande coronatider som råder i världen just nu har jag faktiskt ingen större lust att blogga om resor. Ja, eller inte särskilt stor lust att blogga överhuvudtaget om jag ska vara ärlig. Idag skulle vi ha kommit hem från Hawaii, men den resan får vänta till en oklar och osäker framtid. Det är som det är!
 
 
Emellanåt får jag dock det där lilla suget att blogga igen och jag tänker att jag har en ju hel skatt kvar med bilder från vår resa till Portugal. Av våra fyra destinationer under den resan är jag fortfarande bara på den andra här på bloggen. Det finns så mycket kvar som jag vill dela med mig av.
 
 
 
Precis nu får jag det där lilla suget, mellan alla nyheterna om corona och tv-serierna på Netflix som numera fyller kvällarna efter veckor av hemarbete. Lika bra att passa på! Vi får väl tänka inspiration och längtan tillbaka till något som liknar den vardag som vi en gång hade. Så häng gärna med oss tillbaka till Porto för en stund om du vill. 
 
 
 
Såklart har vi googlat fram vilka sevärdheter som vi ska rikta in oss under de dagar vi är i Portugals näst största stad Porto. Jag har skrivit om några av dem tidigare och i dagens inlägg kollar vi in i den där bokhandels som är kopplad till Harry Potter och tågstationen med de vackra väggmålningarna på kaklet. 
 
 
 
Livraria Lello är en av Portugals äldsta bokhandlar och den som inspirerade till J.K. Rowlings Hogwartbibliotek i Harry Potter-böckerna. Vi gör ett par försök att besöka bokhandeln (där man betalar en symbolisk summa för inträde som man får tillbaka ifall man köper något som motsvarar summan och som dessutom utlovas vara en av världens vackraste bokhandlar med sin magnifika Art Nouveau-stil) men det där med att stå i kö är inte vår starka sida. 
 
 
Jag drar iväg ett väl inzoomat foto i dörröppningen och vi kilar in i grannbutiken istället. Inget dåligt val visar det sig! Ni vet en sådan där butik som man bara kan strosa runt i evigheter i och utsikten över den 75 meter höga klocktornet i barockkyrkan Igreja dos Clérigos är för mig oslagbart!
 
 
 
 
 
 
 
Tågstationen São Bento från sekelskiftet är fylld med fantastiska och sagolika väggmålningar avbildade på 20 000 kakelplattor, de flesta i vitt och blått. Vi ser storslagna scener ur Porto och Portugals historia där var och en av kakelplattorna berättar sin del.
 
 
 
 
 
 
 
São Benton härstammar från det kloster som byggdes på platsen under 1500-talet och på 1800-talet skapades landers tågnät. Den nuvarande byggnaden är från tidigt 1900-tal då kung Carlos tog första spadtaget i bygget. 
 
 
 
 
Det tog Portugals mest berömde kakelmålare Jorge Colaço 11 år från 1905 att göra klart mästeverket São Bento. Helt klart sevärt! Vi ser även det karakteristiska blåvita kaklet på flera byggnader, kanske målade av samma målare?
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *