Roadtrip i Kanada

Roadtrip i Kanada

 

 
Varje gång vi har rest till Kanada har vi sagt att nästa gång ska vi göra en lite längre roadtrip och den här gången bokade vi inte hemresan från Calgary som vi brukar. Efter några dagar med kanadensiska släkten, där vi är på vårt andra bröllop i Kanada och hänger med dem i både Lethbridge och Fernie, tar vi hyrbilen ut på egna äventyr.
 
 
Vi ser ut en tredagarstur från Fernie till Vancouver som ger utrymme för både planerade och spontana stopp på vägen. Ni vet det där med naturen och bergen, jag är som hopplöst förälskad i dem! Så vackert och mäktigt även i Sverige, så ni kan ju bara gissa hur jag beter mig i Kanada … (Stopp, stanna! Jag vill fota! :))
 
 
 
 
Vårt första stopp blir hos de gigantiska Clydesdaleshästarna i Fort Steele Heritage Town som jag har skrivit om tidigare här på bloggen. Därefter beundrar vi omgivningarna runt Fairmont Hot Springs, ett område med fler varma källor varav vissa som man kan bada i.
 
 
 
 
 
 
En av sakerna som är så härligt med att resa med Stefan är att han aldrig protesterar om jag ser något jag vill stanna till vid och kika närmare på! Han är så snabb på att svänga in på första bästa parkeringsficka eller sänka farten så att jag kan fotografera från bilen. 
 
 
Radium Hot Springs är också känd för varma källor. En liten ort med under 800 invånare i British Columbia, precis på gränsen till Alberta. I Radium Hot Springs använde ursprungsstammarna Shuswap och Ktunaxa de varma källorna som viloplats samt som passage mellan bergen och dalarna i området.
 
 
 
 
En gammal skidlift gömmer sig i buskarna.
 
 
 
Vilket häftigt hotell!
 
 
 
Lite lunch på det …
 
 
En rätt vanlig syn i bergen i British Columbia; bensinmacken och bil med husvagn.
 
 
 
138 km kvar till Banff. Lake Louise tänker vi besöka dagen efter!
 
 
 
 
 
Från Radium Hot Spring åker vi in i Kootenay nationalplats som grundades 1922 och där vägen Banff-Windermere Highway byggdes året efter. Precis den vägen som vi väljer till ett av målen: Banff.
 
 
 
 
 
Det är som att åka in i ett sagoland när vi åker in i nationalparken. Vi är på helspänn hela tiden när vi spanar efter björnarna. Det är flera varningar med blinkande skyltar efter vägen att det finns björn på vägen. Ja, ni ser ju naturen. Bergen i Kanada, japp det kryllar av björnar!
 
 
 
Mitt bland alla skyltar som varnar för björnar hittar vi en skylt som varnar för gående. Tja, jag vet inte jag. Jag tror jag bara håller mig nära bilen här.
 
 
 

 
Såklart åker vi ned efter någon liten skogsväg ned mot floden för att kanske få se en liten (hehe) björn. Häromsistens såg vi ju fyra björnar på en kilometer i en nationalpark! 
 
 
Vi stannar till vid Marble Canyon precis innan vi kommer fram till Banff. Området har härjats av skogsbränder och det är väldigt kargt och kalt, men oj så läckert! Det gröna vattnet igen. Så fint! Jag återkommer snart med fler bilder från den lilla vandringen. 
 
 
YES! Där är den! En grizzlybjörn vid viltstängslet efter motorvägen precis innan vi anländer till Banff. Vi är nöjda!
 
 
Dagen efter lämnar vi Banff, passerar Lake Louise, och har en hel dag med spännande ställen att se på vår väg mot Vancouver.  
 
 
De klippigaste bergen blir allt rundare i topparna ju fler mil vi lägger bakom oss. På gott och ont liksom. Jag är ju väldigt förtjust i just mäktiga berg och kan verkligen inte tröttna på dem. Jag hojtar hela tiden inne i bilen: Åh, titta här! Åh, titta där! Jodå, de andra tycker också att det är vackert ;).
 
 
Vi tar en lite längre paus vid Columbiafloden i en liten fin ort som heter Revelstoke. Funderar du att besöka staden kan du planera in vandring i Mount Revelstoke nationalpark eller åka skidor i Revelstoke Mountain Resort. 
 
 
 
En liten westernstad i British Columbia.
 
 
 
Jag jobbar vidare med min kamera!
 
 
Precis sådana här ställen vill jag stanna till vid när jag är ute på roadtrip! Oavsett om det är i Kanada eller någon annanstans. Sådana fina ställen ni vet. Berg och vatten. 
 
 
 
 
Japp, vi vände bilen för att få passera det här stället en gång till! Motorcykelträff mitt ute i ingenstans och en supermarket med spännande namn!
 
 
 
På vägen mot kvällens övernattningsställe i Vernon passerar vi en sjö där man kan bo i en båt. Tänk dig att vakna och somna med den vyn i bakgrunden!
 
 
Som sagt, de klippiga bergen har rundats av i topparna och nu känns det som att vi har kommit in i ett annat land faktiskt. Vi tänker på exempelvis Ångermanland, Toscana, Provance och andra fina ställen. 
 
 
 
Efter en liten omväg på grund av en trafikolycka precis framför oss hittar vi det mest bedårande Bed and Breakfast hos ett par holländare där vi spenderar natten. De tipsar om de gamla järnvägstunnlarna Othello Tunnels i Hope som man kan vandra på. Självklart åker vi dit innan vi rullar in i Vancouver. 
 
 
 
 
 
Vi närmar oss Vancouver och svänger in i den söta turistinformationen i Merritt där damerna bjuder på hembakade kakor och saft. Vi får låna deras dator och hittar ett ledigt hotellrum i centrala Vancouver. Snart är vi framme vid vår roadtrips slutmål för den här gången.
 
 
Klassiskt!
 
 
 
Soptunnorna vid de kanadensiska rastplatserna är björnsäkrade. Överallt. Kom ihåg att ta med björnspray om du ska ut i naturen!
 
 
Vår roadtrip på 123 mil gjorde vi på tre dagar. Jag gillar när det finns tid att göra både planerade och spontana stopp. Vi bokade inte boende innan utan gjorde det på vägen, på gott och ont. Såklart är de bästa alternativen redan bokade men å andra sidan öppnar det upp för just den spontanitet jag gillar. Man vet ju aldrig vad som kan hända på vägen!

6 kommentarer

  1. Hehe ja, jag fastnade väl lite för USA. Fast även om jag gärna åker tillbaka dit så känns det lite dags för ett nytt land och då ligger Kanada väldigt högt upp på listan. Dina bilder gör ju mig inte mindre sugen om jag säger så. Var lite sugen på att försöka kombinera USA med Kanada denna gång men tiden räcker inte till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *