Kiruna

Kiruna

 
Vi spenderar en långhelg i Sveriges nordligaste och en av de mest intressanta städerna: Kiruna. Kiruna är Lapplands största tätort och med sina dryga 17 000 invånare en intressant stad på flera olika sätt. 
 
 
 
 
Dels har staden en gång i tiden fått titulera sig som världens till ytan största stad och dels bor några av våra allra närmaste vänner här. Min son William bor i kommunen och säsongsjobbar i Riksgränsen men det som gör Kiruna extra intressant är att man håller på att flytta stadskärnan till en helt annan del av staden. Detta gör man på grund av rasrisken som orsakas av gruvbrytningen av järnmalm. 
 
 
 
Vi besöker Kiruna lite då och då och varje gång vi kommer hit har man hunnit lite längre med flytt av byggnader plus att uppbyggnationen av det nya stadshuset går framåt. Sedan sist har det vackra klocktornet från det gamla stadshuset (som tyvärr inte kunde flyttas) transporterats till sin nya plats.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi åker förbi Kiruna kyrka som har blivit utsedd som Sveriges vackraste byggnad, utformad inspirerad av en kåta och som ligger vackert till mitt i en naturpark. Just nu pågår planering av förflyttningen av den dryga 100 år gamla kyrkan som inom några år ska flyttas strax söder om Kiruna kyrkogård. Varenda pinal ska plockas ned för att sedan sättas upp på nytt!
 
Tuollavaara gruva lades ned 1982. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi åker upp på Luossabacken som är öppen för sportlovsfirande utförsåkare och skoterförare. Vi tittar ut över det statligt ägda LKAB där verksamheten är i full gång. Det jobbar över 4 000 på LKAB som har sitt huvudkontor i Luleå.
 
 
 
 
 
I morgon åker vi till Narvik och Riksgränsen där fjällbjörkarna blir ännu krokigare. 
 
 

12 kommentarer

  1. Tack för detta trevliga besök i Kiruna och med väldigt fina bilder därtill. Här har jag varit många gånger under årens lopp. Men nu var det säkert 15 år sedan. Har åkt mycket skidor i Gränsen.
    Vet ju att Kiruna flyttas men det had einte påbörjats senast jag var där.
    Visst är kyrkan väldigt vacker men jag trodde er i Gamlestad var "rankad" högre- Men det spelar ju ingen roll för båda är vackra.
    Ha det gott och hoppas vi ses vad dte lider…
    Kram,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *