Kiruna,  Norrbotten

Norrbottensfjällen

 
Vi lämnar valpen Elton och Kiruna för en dag och åker efter väg E10 mot Narvik i Nordnorge. På väg dit passerar vi flera av de norrbottniska fjällen där snömängden blir mindre och mindre ju längre norrut vi kommer. Jo, faktiskt. Det är dessvärre inte så mycket snö som skidåkarna önskar just nu. 
 
 
Det är nästan snöfritt på vägen.
 
 
LKAB:s malmbana som går mellan Luleå och Narvik är en av världens äldsta malmjärnvägar och den är cirka 50 mil lång. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sju mil norr om Kiruna finns det vackra högfjället Kaisepakte med sin branta och mäktiga bergskam. Jag blir lika imponerad av fjället varje gång jag passerar det.
 
 
Backen ned mot Abisko är så läcker!
 
 
Sjön Torneträsk är Sveriges sjätte/sjunde största sjö, Sveriges näst djupaste (168 m) och Skandinaviens största fjällsjö. 
 
 
 
 
 
 
 
Lapporten, eller Tjuonavagge som den hette ursprungligen med sin karakteristiska profil är Sveriges mest avbildade fjällmotiv. Namnet Lapporten diskuteras mycket nu. Varför inte kalla den Same Gate?
 
 
På väg mot Björkliden. 
 
Stannar till i Abisko och lyssnar på en man som joikar. SÅ mäktigt!
 
 
Den drygt 42 mil långa Kungsleden går mellan Abisko och Hemavan och lockar gammal som ung, rutinerade vandrare/skidåkare och mindre vana skidåkare …
 
Läcker isformation. 
 
 
En ren vid Riksgränsen.
 
 

People in the Street är en prisbelönt reseblogg som drivs av Eva Sollén från Gammelstad utanför Luleå. Jag bloggar om våra resor, där favoriterna är Kanada och New York. Jag och min man Stefan tillbringar de flesta helger i någon av våra stugor så det blir en hel del blogginlägg från dessa också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *