Aporna i Delhi

Aporna i Delhi

 
Visste du att det finns ungefär 30 000 rhesumakakerapor i Delhi? Lika många som invånare i en svensk småstad! Att se dessa apor är en önskan jag har innan jag reser till Indien och jag frågar någon var man kan se dem men jag får bara ett svävande svar att neeej, inte vet jag om det finns apor i Delhi … Lite besviken inser jag att det nog inte blir några apor i Delhi för min del. Därför blir jag glatt överraskad när de väl dyker upp. 
 
 
 
 
Det är eftermiddag och vi strosar i sakta mak genom gatorna i Delhi. Det börjar vara dags att dra oss tillbaka till tunnelbanan som ska ta oss tillbaka till hotellet vid flygplatsen innan vi ska återvända till Sverige. Flera personer stoppar oss och tycker att vi ska gå åt ett annat håll, lockar med varuhus med bra shopping och en massa annat. För det finns ju inget att se längre fram efter den här gatan!
 
 
 
 
 
 
Vi tackar för tipsen men väljer att fortsätta vår väg framåt. Tur är ju det för plötsligt dyker de bara upp. Aporna! Aporna i Delhi som jag har hoppats att få se (på håll såklart, jag har stor respekt för dem). Jag tror att Delhis invånare helst vill att turister ska slippa möta dem och det kan jag för all del förstå då Delhis vice borgmästare blev attackerad av aporna och föll ned från en balkong och dog av skadorna för 10 år sedan. 
 
 
 
 
Aporna är tjuvaktiga och kan sprida sjukdomar om man blir biten av dem. De har tagit sig in i sjukhus och dragit ut slangar från patienter samt gått in i hem och skolor där de ställt till med oreda. Att döda dem är inte tänkbart för Indiens hinduer som ser dem som avbilder av apguden Hanuman. Däremot har man försökt skrämma bort dem genom att unga män klär ut sig till langurapor som är deras naturliga fiender. 
 
 
 
 
 
Med ett stort leende står jag på säkert avstånd och tittar på deras lek med gatuhundarna som är snabba på att jaga upp aporna när de tar sig ned på marken. Vilken kul upplevelse!
 
 
 
 
 
En liten apunge kan behöva hjälp av sin mamma att ta sig på andra sidan så man inte ramlar ner och blir jagad av hundarna.  

6 kommentarer

  1. Så fint du har fångat aporna på bild! Verkligen tur att du fick syn på dem och dessutom på behörigt avstånd. 🙂
    Det är verkligen fascinerande vad dessa apor kan lära sig, när det gäller att ta sig in överallt. I Malaysia (i regnskogen) blev vi varnade för att just sådana här apor kunde ta sig in i hotellrummen. Det gällde att låsa, för vanliga olåsta dörrar kunde de lätt öppna. Tyvärr såg jag dock aldrig några apor men våra grannar fick påhälsning på sin balkong och filmade detta.

    1. Tack Anna! Ja, jag blev jätteglad när vi råkade på dem. Med tanke på hur många det finns där är det konstigt att jag inte såg fler …
      Tänk om man skulle komma in i köket och hitta en apa i full gång att länsa kylskåpet! Då förstår jag att det är viktigt att låsa dörrarna där de finns. Synd att du inte fick se några i Malaysia, det kanske blir nästa gång!

  2. Vet att apor (framförallt makaker) har mängder med sattyg och rackartyg för sig, å är både tjuvaktiga och stället till med bekymmer. Det har jag både sett och upplevt så många gånger. Men trots det kan jag ändå inte låta bli att älska alla apor, de är ändå så fascinerande och roliga på något sätt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *