Humayun’s Tomb, New Delhi

Humayun’s Tomb, New Delhi

 
Jag tillbringar ett par lediga dagar i Delhi i Indien tillsammans med kollegan Fredrik under slutet av vår gemensamma tjänsteresa till Indien. Vi hyr en bil med chaufför som tar oss mellan Delhis turistattraktioner under en hel dag. Vi är båda överrens om att vi kan nöja oss med att se attraktionerna från utsidan, men det frångår vi redan vid första stället. Som tur är!
Här börjar jag dock med ett senare stopp för dagen, bara för att det var så himla häftigt!
 
 
 
 
 
Efter varje stopp frågar vi chauffören var vi ska stanna nästa gång så att vi ska hinna läsa på om stället innan vi är där. Inför stoppet till Humayun’s Tomb (Humajuns grav) slarvar vi dock med förbereden så vi vet inte riktigt vad vi har att vänta. Vi slarvar så pass mycket att vi faktiskt är nära att missa hela huvudattraktionen …
 
 
 
 
Vi betalar 500 rupier var för att komma innanför grindarna och upptäcker att vi hamnar mitt i World Heritage Week och att just Humayun’s Tomb finns med i Unescos världsarvslista. Det får oss förstås att förstå att här väntar oss förmodligen något alldeles speciellt.
 
 
 
 
 
 
 
Vi börjar med att imponeras av det åttakantiga gravkomplexet Isa Khan Niyazi från år 1547. Den åttakantiga graven är placerad i en åttakantig trädgård. Den har många fina detaljer på fasaden och vi går in och besöker begravningsplatsen för hela familjen Isa Khan. Snyggt!
 
 
 
 
Helt ärligt är vi ganska nöjda med att se gravkomplexet och tänker att vi ska gå tillbaka till bilen igen. Men vi blir lite nyfikna varför alla människor dras mot det vita huset mitt emot ingången. Vad finns där?
Vi bestämmer oss för att gå fram till porten för att se vad som kan finnas på andra sidan innan vi fortsätter vår turisttur genom Delhi.
 
 
 
 
 
En ny gammal byggnad som visar sig vara Entrance portal into Humayun’s Tomb dyker upp och vi börjar förstå att vi inte sett det bästa ännu. Mycket riktigt! En helt fantastisk byggnad dyker upp bakom nästa port: Humayun’s Tomb.
 
 
 
Humayun’s Tomb är ett mausoleum som byggdes till Humayun – den andra mogulhärskaren av Indien. Byggnaden är uppförd i röd sandsten och marmor och kostade 1,5 miljoner rupier att uppföra. Den planerades år 1569 av Humayuns änka 13 år efter hans död.
 
 

Foto: Fredrik Samuelsson
 
Vi går fram på gångbanan som är delad av kanaler och små pooler innan vi når det magnifika mosuleumet där den största kupolen når hela 42,5 meter. 
 
 
Mausoleumet omringas av en stor, vacker och välskött trädgård, char Baah (4 trädgårdar). Vi ser flera som jobbar med att hålla den fina trädgården i trim och de gör det med bravur. Byggnaden är uppförd i samma stil som världsberömda Taj Mahal, dryga 20 mil härifrån, vilken byggdes ett sekel senare än denna. Gravmonumentet innehåller 150 gravar för den styrande familjen. 
 
 
 
 
Tänk att vi höll på att missa den här pärlan! Gör för allt i världen inte det om du besöker Delhi! Det är värt varenda rupier att strosa runt i området, både i byggnaderna men även i den välskötta trädgården.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *