Julmarknad i Riga

Julmarknad i Riga

 
Vi reser till Riga för att bygga upp julstämningen och besöker julmarknaderna i den lettiska huvudstaden. Personligen besöker jag gärna en julmarknad för stämningens skull men kanske inte så mycket för att julshoppa på marknaderna. 
 
 
 
 
 
 
Julstämning får vi gott om när vi strosar runt bland julmarknaderna på Esplanaden, Livu laukums (Livernas plats) men framför allt på den största marknaden som ligger på Domkyrkoplatsen. Rigaborna kan verkligen det där med att julpynta och skapa stämning inför julen och julmarknaderna är ett bevis för det.
 
 
 
 
Det sägs att traditionen att klä en julgran föddes i Riga för 500 år sedan. Julgranarna på marknaderna är gigantiska och klädda ut till sista grankvist! Marknadsstånden är fyllda med hantverk som vantar med lettiskt traditionellt mönster, skinnprodukter, träsnickerier, bärnsten men även pepparkakor, varmt vin, och brända mandlar. 
 
 
 
 
 
Det osar och doftar gott från kokande grytor över öppen eld som är fyllda med glögg och annat läskande. En liten stuga ser ut som ett pepparkakshus medan du kan träffa tomten i en annan och posta årets önskelista. 
 
 
 
 
 
Julmarknaderna i Riga är ganska små till ytan men ligger fint till vid trånga gränder och vackra  gamla hus i jugendstil. Trots avsaknad av snö och ett lätt duggregn som strilar är det så mysigt som vi föreställt oss. Vi får verkligen den julstämning vi hoppats på!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här får du tips på fler julmarknader som är värda ett besök:
 
Pellas Inspiration skriver om Julmarknad Tivoli i Köpenhamn
FREEDOMtyravel skriver om Julmarknad i Warszawa och Julmarknad i Zagreb.
 
 

12 kommentarer

 1. Så vackra foton.
  Julen har blivit viktig för letterna efter alla de åren de inte fick lov att fira det. Om ni är där nu, missa inte vintersolståndet imorgon den 20/12. Det är en väldigt gammal tradition äldre än den kristna julen. Man drar runt en stock och sedan eldar den upp, sjunger speciella sånger för att hålla de mörka krafterna borta. Läs mer på Liveriga.com / outdoor events
  Smaka deras pepparkakor – de är inte så söta som de svenska. Ha det gott!

  1. Tack så mycket Dita :)Tyvärr är vi inte kvar i Riga och det var synd för det verkar väldigt intressant det du beskriver. Det märks på många sätt att julen är viktig för dem. Vi pratade med en taxichaufför som sa att det är den bästa tiden på året med all julbelysning och pynt. Han sa att det blir så tråkigt när de tar bort allt i januari och det kan jag förstå.
   Ha det fint!

 2. Tack för att jag fick komma med tilll Riga på julmarknad. Väldigt ifna bilder som gav julkänsla ända till oss i Thailand.
  Jag är ju inte så julig av mig längre men ett besök här i december skulle jag absolut kunnat tänka mig. Förstår att ni hade en fin helg här.
  Riga har jag besökt några gånger men det har varit vår, sommar eller tidig höst och vi har alltid tyckt om att komma hit.
  Stor kram!

  1. Kul att du ville hänga med 🙂 Tack för berömmet också!Vi hade en riktigt trivsam helg med många upplevelser, inte minst i matväg. Riga visade sig vara ett riktigt matmekka och det finns många olika kök att välja bland.
   Jag kan mycket väl tänka mig att besöka Riga på sommartid också, även andra delar av landet.
   Varm kram

  1. Tack så mycket Anna 🙂 Jag tycker att du ska ge Riga en ny chans då det verkligen är en trevlig stad och ett riktigt restaurangmekka. Jag återkommer med ett blogginlägg om Baltikums bästa restaurang enligt ett omnämnande. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *