Avgörande Ögonblick – Norrbottensteatern

Avgörande Ögonblick – Norrbottensteatern

 

Höstens teatersäsong är igång hos Norrbottensteatern i Luleå. Vi besöker teatern för att se återuppsättningen av succéföreställningen Avgörande Ögonblick från 2015. Avgörande Ögonblick är 25 häpnadsväckande historier som människor från Norrbotten har lämnat in till Norrbottensteatern och det är Rasmus Lindberg står för manus och regi.

 

 
 
 
 

Historierna varierar mellan högt och lågt, är ibland osannolika och dråpliga, många är riktigt känslosamma medan andra lockar fram stora skrattsalvor och spontana applåder. Vad de har gemensamt är att alla historier är sanna och att de varit avgörande överblick hos berättaren som skickat in dem.

 

Karin Paulin och Gustav Ekman Bellmin hälsar publiken välkomna. 

 

Publiken sitter på stolar i en fyrkant runt en stor grå matta som är själva scenen. För att ge ytterligare intim känsla sitter de fyra skådespelarna på stolsraderna mitt bland publiken. Vi kommer riktigt nära både skådespelarna och den övriga publiken, något som gör totalupplevelsen än starkare. Just starka och berörande upplevelser visas tydligt i publikens ansiktsuttryck och det är fantastiskt att se när publiken skrattar, gråter, sjunger med och bokstavligen tappar hakan till historierna.  

 

Foto: Marcus Hagman

 

Rasmus Lindberg har åter igen lyckats med dialogen! Tekniken är imponerande där dialogerna vävs in med varandra på ett otroligt smart och fungerande sätt. Jag har tidigare skrivit om den briljanta föreställningen Barn och deras barn vilken också är skriven av Rasmus Lindberg. Även i den vävs berättelserna in på ett mycket genomtänkt sätt. I Avgörande Ögonblick får vi dessutom höra flera olika norrbottniska dialekter samt till och med en berättelse på somaliska! Som sagt: Imponerande!

 

 

Karin Paulin

 

Innan föreställningen får jag en pratstund med skådespelaren Karin Paulin som är en av de fyra skådespelarna som medverkar i Avgörande Ögonblick. Övriga skådespelare är Mats Pontén, Gustav Ekman Mellbin och Maja Runeberg.

 

 

Karin Paulin har jag sett i flera teaterföreställningar tidigare och hon levererar alltid mycket högklassiga upplevelser både med sitt skådespeleri och med sin fantastiska sång. Hon är utbildad i båda områdena och har, förutom hos Norrbottensteatern, arbetat hos Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater samt varit på turné med Riksteatern. Karin Paulin firar 20-årsjubileum inom teatern i år och det märks verkligen att hon trivs!

 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är så roligt och det fortsätter vara utmanande år efter år. I den här föreställningen är utmaningen dialekten från olika områden i Norrbotten plus att det inte är någon kostym/mask. Naket! Här är vi nära publiken och upplever vad de upplever genom att det som sker och sägs blir bilder i folks huvuden som vi får se reaktionen på.

 

Karin Paulin berättar att dialekter har en historisk stämpel att inte höra hemma i teatersammanhang. Man brukar anse att dialekter bara hör hemma i buskisar. Rikssvenska är normen, men för stunden är det lite av ett mode att prata naturalistiskt vilket Karin Paulin uppskattar. Hon berättar vidare att de verkligen har tränat för att hitta exakt rätta dialekterna men att det såklart inte låter exakt som det gör för de som är uppväxta med en specifik dialekt.

 

 

Hur förbereder du dig inför en föreställning?

Jag går igenom texterna och har gärna något att pyssla på med medan jag tänker igenom föreställningen. (Karin sitter och fixar med polisonger och skägg som ska användas under föreställningen medan vi har vår pratstund).

 

Vilka är dina förebilder?

Jag beundrar Margaretha Krook och Lena Nyman som har så kraftfulla uttryck! Även Monica Zetterlund, Gösta Ekman och Hasse Alfredsson. Lite av det ”gamla gardet”.

 

Vad gör Avgörande Ögonblick så speciell?

Det som är det häftiga här är samspelet med varandra. Texterna! Det är svårt att veta vad det blir av materialet men historierna är placerade i en följd som gör att alla historier kommer till sin rätt. Avgörande Ögonblick är en av mina favoriter! Lustfyllt hela vägen och mycket skratt. Det är sällan man verkligen vill framhäva något man gör, men här finns möjlighet till stor känslosam upplevelse från människa till människa. Vacker, stark, kul, härlig, färgstark! Litet och stort!

 

Vet ni vilka som skickat in historierna?

Några har vi träffat, bland annat den somaliska mamman med dottern från Mjölkudden. Det var i den historien jag pratade somaliska.  Det var lite speciellt att veta innan att de skulle komma och titta. Vi var lite oroliga för deras reaktion då det inte känns helt okej att prata invandrarsvenska. Men dottern berättade efteråt att hon förstod allt jag sagt på somaliska men att jag hade försvenskat uttalet. Själv hörde jag inte det, haha! Även mamman var väldigt nöjd!

 

 

Karin Paulin berättar att historierna i Avgörande Ögonblick bara är en tredjedel av allt material som kom in och att de har läst allt som skickats till dem. Hon berättar vidrare att Rasmus Lindberg nu samlar in nytt material till Mitt livs melodi som är en fristående förlängning till Avgörande Ögonblick. Mitt livs melodi sätts upp på stora scenen våren 2017 då länsteatern fyller 50 år.

 

Avslutningsvis, vilket är ditt favoritresemål?

Sala!

 

 

Vad tycker vi då om Avgörande Ögonblick? Jag säger bara: Se den! I alla fall om du vill ha en riktigt stark och intim teaterupplevelse där många olika känslor får sig en rejäl omgång. Vi rekommenderar!

 

Välkommen att följa People in the StreetInstagram under @evasol

 

4 kommentarer

  1. Så vackert teatern ligger vid vattnet. Även det är ju betydelsefullt för en känsla.
    Norrbottenteatern har jag hört talas om men inte sett något med den. Skall absolut hålla utkik om ensambeln kommer att turnera med föreställningen.
    Jätteroligt att läsa om hur du uppfattade föreställningen och den har ett budskap som jag absolut skulle tycka mycket om.
    Tack för ett fint inlägg och en fin recension. Intervjun med Karin Paulin var också mycket givande.
    Önskar dig en fin söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *