Tyskmagasinen i Luleå

Tyskmagasinen i Luleå

 

I Karlshäll, en kilometer från Karlsvik i Luleå, har två stora röda magasin varit en välkänd siluett i Luleå sedan 1912.När magasinen byggdes 1912 var de en del av Norrbottens första träsliperi där trämassa producerades och skeppades till England för att bli tidningspapper. I folkmun kallade Tyskmagasinen.

 

 
 
 

Var kommer namnet Tyskmagasinen ifrån?

 

Tyskmagasinen tillhör en del av Sveriges historia som många är mindre stolta över och ser som en skamfläck i Sveriges historia. Under andra världskriget uppläts nämligen magasinen till tyskarna som använde dem till lagring av livsmedel för vidare transport till de tyska styrkorna i Norge och Finland. Det sägs vara en strategisk handling av den svenska stadsledningen. Kanske slapp svenska folket extra lidande?

 

 
 

När kriget var slut och den tyska verksamheten slutade fortsatte tyskmagasinen ha en roll för de krigsdrabbade. Sommaren 1945 transporterades 25 000 ryska krigsfångar från Norge, via tyskmagasinen i Karlshäll, till Sovjetunionen. Ofta till ett sibiriskt fångläger då det enligt sovjetiskt lag var ett brott att ”låta sig fångas”.

 

 
Mellan 1946-1962 fortsatte driften av trämassefabriken och efter att ha stått i princip tomma i 10 år tog Malmbanans vänner över magasinen och förvarade gamla tåg här. 
 
 
 
 

Tyskmagasinen har alltid sett så mäktiga ut där de låg alldeles vid älven. Särskilt när man såg dem från E4:an och de speglades i vattnet. Men nu är en epok över. Under midsommarhelgen 2016 eldhärjades båda magasinen, en yta stor som två fotbollsplaner, och tyskmagasinen totalförstördes! Inte bara magasinen förstördes utan tyvärr även flera gamla vetarantåg.

 

 

I söndags var jag där och fotograferade lite brända tågrester samtidigt som dansföreställningen Tyskmagasinen visas.

Så kalt! Så tomt! Totalförstört! Men så mycket historia som finns på den här platsen.

 

10 kommentarer

 1. Vad intresssant! Och nu fick jag veta mer om magasinen.
  Jag hade bara hört talas om dessa och som vanligt var det nog den svenska "fegheten", som ju var påtaglig under andra världskriget, som gjorde att tyskarna fick använda magasinen.
  Intressant både att du var där och förevigade resterna och att det fanns en dansföreställning med samma namn.
  Fina bilder!
  Tack för detta!

 2. Otroligt intressant historia där, vi har så många vackra platser som vi inte vet vart de härrör från.
  Tråkigt att höra om elden, ännu tråkigare att tågen blev förstörda även om dina bilder av dem är fantastiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *