Flyga luftballong i Ungern

Flyga luftballong i Ungern

 

Under pressresan till Ungern hade jag nöjet att besöka den lilla staden Hévíz cirka 17 mil från Budapest. En tidig morgon åkte vi luftballong över vingårdarna och här är min berättelse:

 

Kvällen innan hela resans stora höjdpunkt, flyga luftballong, får vi en prognos att det är 90 % chans att det är möjligt att flyga! Här går säkerheten före allt annat och minsta lilla osäkerhet på vädret gör att flygningar ställs in, vilket så klart känns bra. Vi ska flyga med Balaton Ballooning som är den enda professionella arrangören av luftballongflygning i Ungern och de är mycket rutinerade.

 

 
Tidigt på morgonen står fyra förväntansfulla nordiska resebloggare redo att följa med piloten drygt 1 000 meter upp i luften i en luftballong! Ingeborg från Norge är den enda av oss som testat detta tidigare, medan det för mig, Arna från Finland och Katrine från Danmark är första gången.

 

 
Vi är ett 20-tal personer som samlas runt piloten för att få en säkerhetsintroduktion och vi blir uppdelade i de fyra korgarna som går runt pilotens mittposition. Medan den gigantiska ballongen blåses upp av piloten och hans medhjälpare ställer vi oss i fyra led för att vara redo när piloten ger oss order om att snabbt klättra in i korgarna.

 

 
Väl i korgarna fortsätter luftballongen att fyllas med luft och när jag känner att korgen börjar smyga upp från marken hinner jag fundera på hur de ska hinna få loss linorna som sitter fast i den jeep som håller luftballongen på plats. Men precis när även jeepen börjar lyfta knäpper piloten loss säkerhetsanordningen med en hand och vi svävar uppåt! Den känslan hörrni ..!
 
 
Det dånande ljudet och de heta eldsflammorna blir det en riktigt effektfull upplevelse! En tysk radiostation är på plats och de rapporterar hela resan och det är nog ingen som kan låta bli att fotografera och filma den härliga turen. Men det gäller att inte glömma bort att bara njuta av tillvaron också utan att ha en kamera framför ögat vilket vi också gör.

 

 
Piloten berättar hela tiden vad vi flyger över och vi passerar bland annat Thermal Lake som vi senare under dagen ska besöka. Vi ser även Centraleuropas största sjö, Balatonsjön, omgiven av berg i morgonljus och skogs- och lantbruksområden. Vi skymtar även den vita byggnaden Zalaszántói Sztúpa som är Centraleuropas första buddistiska tempel.
 
 
När vi är uppe på 1 000 meter höjd får vi träna på landningen och piloten är väldigt noga att alla verkligen förstår vad de ska göra. Ryggen mot landningen, lätt böjda knän och hålla hårt i de handtag som finns i korgarna. Är det trångt får man stå bakom en annan passagerare. Han förvarnar att landningen troligen blir skakig och att det är helt normalt.
 
 
När vi sjunker ner mot marken igen säger piloten att vi ska hålla utkik efter vilda djur och vi ser flera hjortar och en fasan. Ja, och flera kor, men de är nog inte så vilda förstås!
 
 
Piloten har hela tiden radiokontakt med sina medhjälpare från Balaton Ballooning och de följer oss med bilarna som sedan ska plocka upp oss där vi så småningom slumpmässigt landar. Vi närmar oss en åker vid en kohage och förstår att vi kommer att landa mitt bland alla hoprullande höbalar.
 
Vi får order att inta landningsposition och alla gör sig snabbt redo, det här har vi ju tränat på nu och vi har full koll! Vi närmar oss marken ganska snabbt och piloten räknar ner för landning med en hyfsat bra, om än inte exakt, precision. Vi gör tre kraftiga nedslag i backen med fronten av korgen innan vi står stadigt på marken igen. Medhjälparna jobbar snabbt med att rulla undan höbalar och fästa rep i ballongen och piloten håller hela ekipaget på plats tills allt är klart.
 
 
Innan vi alla får kliva ur korgarna utses en person som får kliva ur först för att fotografera oss stående på marken. Det är tysken Thilo Bernd Bergmann som får äran att föreviga oss och här ser ni hans fina bilder (en ovan och två nedanför).

 

 
Piloten ger oss order att hjälpa till att plocka ihop luftballongen och det kan jag säga er, att när den mannen ger en order – då gör man som han säger! Han har den auktoriet som behövs för att hantera detta på rätt sätt och att få alla med sig!
 
 
Visste du att traditionen med champagne i samband med luftballongsflygning härstammar från en gammal fransk tradition från 1780-talet? Vid en av de första flygningarna hade piloten med sig en flaska att njuta av under flygningen, men istället för att dricka den fick han ge den som gåva till ägaren till marken de landade på för att övertyga honom att luftballongen inte var en demon.
 
 
Luftballongen är större än jag trodde och jag imponeras av att inte är en enda person ger uttryck för obehag under turen. Allt känns helt säkert vilket är en förutsättning att du ska känna för att vara trygg med en sådan här upplevelse. Det gäller att lita på utrustningen och människorna som jobbar med det!
 
Foto: Katrine Dybkjær
 
Vill du också uppleva en häftig luftballongsflygning i Ungern och få ett minne för livet, kan du boka din tur hos Balaton Ballooning. Du lär inte ångra dig!

 

Foto: Arna Grym

 

Denna resa genomförs i samarbete med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är helt och hållet mina egna. 

 

 

14 kommentarer

 1. Wow wow wow, så häftigt! Jag har drömt om att få flyga luftballong i många år, önskat mig när jag fyllt jämnt osv men det har inte blivit. Någon gång, någonstans blir det min tur 😉

 2. Tusen tack för denna levande beskrivna tur med luftballong i Ungern. Jätteroligt att få följa med. Och din berättelse var verkligen medryckande. Vilken tur, eller var det skicklighet att du fick göra detta….
  Jag kände igen en hel del eftersom jag provat att flyga luftballong äver Stockholm och det var också häftigt. Vilka vyer! Och champagne var det där också.
  Jag skulle gärna flyga luftballong fler gånger. Absolut!
  Tacl än en gång för din upplevelse. Jag var också där….Dock på avstånd.
  Kram!

  1. Tack fina Ditte 🙂 Jättekul att du ville följa med och att du uppskattade turen med luftballong. Jag skulle också väldigt gärna flyga luftballong fler gånger. Tänk alla gånger jag stått på marken och önskat att jag skulle få göra det någon gång och nu har jag gjort det! Jajamen, champagnen var där! Eller ungerskt bubbelvin i alla fall 😉 Fungerade lika bra …
   Stort kram och ha en fortsatt fin kväll!

  1. Tack snälla Cathinka! Vad roligt att höra att du gillade "flygturen". Visst är det lite märkligt att man inte blev höjdrädd däruppe utan helt uteslutande litade på andra människor och utrustning. Häftigt egentligen …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *