Tornedalen norr om polcirkeln

Tornedalen norr om polcirkeln

 

Lördag. Vi spenderar en heldag i vackra Tornedalen i Norrbotten den här lördagen. Den här tiden på året är nog Tornedalen som allra vackrast – allt är fint! Till och med maskrosängarna är vackra och för att inte tala om alla gamla hus!

 

 

 

Att passera polcirkeln och närheten till Finland är vardagsmat för oss norrbottningar men vi har förstått att det är många som verkligen tycker att det här området är riktigt exotiskt. Midnattssolens land och en del där norrskenet verkligen inte är sparsamt!!

 

 

Visste du att polcirkeln markerar gränsen för midnattssolen och att den pendlar fram och tillbaka 18 mil brett område under 40 000 år?

 

Tornedalen är ett geografiskt område i nordöstra Sverige och i nordvästra Finland. De svenska kommuner som omfattas av Tornedalen är Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.  Sverige har till och med en lag från år 2000 om rätten att använda meänkieli i dessa kommuner, inklusive i Gällivare, som ett minoritetsspråk.

 

 

Vårt mål för dagen ligger precis vid Torne älv, cirka 45 km norr om polcirkeln, en plats som betyder oerhört mycket för både mig och Stefan (speciellt för Stefan): Jarhois! Ni som följt bloggen ett tag vet att flera av mina bilder är publicerade i en jättefin bok om just Jarhois.

 

 

Torne älv är Norrbottens längsta älv med sina 520 kilometer och den rinner upp i Torne träsk 341 meter över havet. Torne älv har en mycket rik tillgång på fisk och dagens fiskare som passerar vittnar med sin dryga 15 kilos laxfångst häromdagen att just här är ett mycket bra område för fiske!

 

 

När vi vänder åter till stugan i Pålänge blir vi åter igen påminda om Tornedalen och de mer norra delarna av länet. Några strörenar som egentligen borde var i den delen av Norrbotten hittar lite mat i närheten av den här stugan!

 

Välkommen till Norrbotten!

8 kommentarer

 1. Tack för ett jättefint besök vid Polcirkeln. Underbara bilder.
  Just här har jag inte varit men vid Polcirkeln i Norge. Vi psserade dock Tornedalen och Haparanda på en resa i juni 2008, upp genom Finland längs kusten och ner längs den svenska kusten men det ösregnade så det blev inga direkta avstickare eller stopp. Men samma år gjorde vi en resa från Amsterdam och upp och ner längs hela den norska kusten och det var helt fantastiskt. Polcirkeln också.
  Stor kram!

  1. Tack fina du! :)Nej, vad trist att det regnade när ni var här i trakterna. Det blir inte riktigt på samma sätt om det är "tråkväder".
   Er resa från Amsterdam längs norska kusten verkar helt underbar! En sådan resa skulle jag också vilja göra!
   Stor kram och ha en fin måndagkväll!

 2. Så fantastiskt vackert! Jag har bara varit norr om Sälen fem, sex gånger i mitt liv så det borde snart bli dax för en roadtrip norrut, riktigt norrut. Det får dock vänta lite, det är lite långt ifrån Bayern så det får bli när vi bor aningens närmre 🙂

  1. Ja, det är riktigt vackert här uppe i Norrbotten! Jag tycker absolut att ni ska göra en roadtrip långt norrut när ni bor lite närmare. :)Vi brukade åka bil från Luleå till Sydfrankrike och Österrike på 90-talet. Längsta etappen var att ta sig genom Sverige de dryga 150 milen innan vi ens kom till färjan …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *