Reninsamling i Pålänge

Reninsamling i Pålänge

 
Åter igen har vi glädjen av att hamna mitt i reninsamlingen i Pålänge. Reninsamlingen är när renskötarna samlar in renarna och räknar in dem innan de ska återvända norrut. Lite som att se vallhundar samla in en fårskock.
 
 
Vi ser dem redan tidigt på eftermiddagen när vi besöker bekanta på Rånön. Efter vårt besök passerar vi dem mitt på isen, ungefär hundra meter ifrån dem, och ett par av renarna försöker bryta sig ur ledet men de rutinerade renskötarna lotsar enkelt in dem i ledet igen.
 
 
Väl tillbaka i stugan tar det inte länge innan vi ser renarna närma sig och vi vet att de ska in i renhagen för räkning. Renhagen är bara ett par hundra meter från vår stuga och anledningen till att vi räknat ut att det är dagens mål är att renskötarna har lagt ut hö för att locka in dem.
 
 
Vi åker ut en bit med skotern för att betrakta detta nära, men inte så att vi stör. Det är riktigt mäktigt att få se detta! Lite kultur! Lite historia! Och så häftigt!
 
Tänk att att det här sker precis framför vårt eget lilla paradis – de små stugorna ni ser i bakgrunden i bilderna ovan. Rikedom.
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *