Packis i Bottenviken

Packis i Bottenviken

 
Vi har hört talas om de isberg som bildas av packis en bra bit ut i Bottenviken. Där hårt sammanpressade isblock bildar stora sammanhängande vallar som för tankarna till både Arktis och Antarktis. 
 
 
Det är hård vind och disigt ute när vi bestämer oss att ta chansen att få se dessa isberg drygt två mil utanför vår stuga i Pålänge. Vi trotsar det för vi vill passa på medan vi vet att isen är nog tjock för att bära oss och flödvattnet som börjar synas på isen inte helt har tagit över isytan.
 
 
På håll ser isbergen som bildats av packis ut som en ö, men med den skillnaden att det inte växer träd på ”ön”. Det är fler som tagit sig ut för att inspektera packisen närmare och vi ser ett gäng som låter leksinnet ta över när de åker rutschkana nedför isen.
 
 
Vi lämnar skotern en bit från isberget och går över där flödvattnet inte riktigt hunnit pressas upp på isen ännu och vi klättrar upp för den branta bergsvägg som packisen skapat. Även om utsikten inte är den bästa för stunden är det ändå mäktigt att stå på toppen av packisens isberg! Det är riktigt fascinerande att se detta naturfenomen!
 
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *