Alice i Underlandet – Norrbottensteatern

Alice i Underlandet – Norrbottensteatern

 

Det är inte bara den fenomenala föreställningen Barn och deras barn som jag nyligen sett på Norrbottensteatern – jag har även besökt teatern för att se Alice i Underlandet. Vi känner nog alla till den fantasifulla sagan om Alice i Underlandet, skriven av Lewis Caroll 1865, som handlar om flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.

 
Föreställningen är ett samarbete mellan Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet och Norrbottensteatern. De flesta av karaktärerna spelas av elever från Teaterhögskolan.
 
 

I boken är Alice sju år men i Norrbottensteaterns variant är hon 12 år och spelas av 25-åriga Ana Stanisic. Eftersom det är en familjeföreställning finns det många spontana och härliga barn med i salongen, något som Ana är bra på att uppmärksamma. När Alice fallit ner i det djupa kaninhålet och ber om hjälp att välja vilken dörr hon ska försöka låsa upp får hon snabbt med sig barnen som gladeligen vill hjälpa henne.

 

Glada barnskratt och kommentarer direkt till skådespelarna på scenen ramar verkligen in att det är en familjeföreställning som vi har nöjet att se på. Till barnens stora förtjusning promenerar soldaterna i form av spelkort runt i salongen i pausen. Det blir alltid en extra upplevelse när skådespelarna bjuder till och småpratar med publiken. Mycket uppskattat!

Vi får följa med i en fantasivärld där man lyckats göra det precis så förvirrat och knasigt som det är i sagan. Vi får träffa kaninen som är konstant sen, Hattmakaren, Påskharen, flamingos, sköldpaddan, drottningen Hjärter Dam och många andra figurer. Gemensamt för alla dessa figurer är att de har fantastiska och välgjorda kostymer. Kreativa skapelser som måste vara en dröm att tillverka.
 
Ett återkommande och trevligt inslag i föreställningen är det svävande pianot som flyter fram över scenen med kapellmästare Tomas Isacsson bakom tangenterna. Tomas Isacsson levererar (som alltid) vacker musik som höjer stämningen av det som händer på scenen.
 
Även om Alice i Underlandet är en familjeföreställning anpassad kanske framförallt för barn från ungefär sju år, passar den utmärkt även för vuxna då många av inslagen har humor som vi förmodligen har mer behållning av. Men det bevisar väl egentligen att de verkligen har lyckats med just en familjeföreställning – alla i publiken har kul!
 
Jag vill passa på att hylla skådespelaren Martin Sundbom från Uppsala, student vid Teaterhögskolan i Luleå 1999-2003, som åter igen levererade! Vi har sett honom i flera fantastiska föreställningar vid Norrbottensteatern (och även i flera filmer) de senaste åren och han imponerar alltid! Utan att vara någon expert i området vågar jag ändå säga att med den glöden och med den timingen i skådespeleriet kan han mäta sig med många av de allra största i Sverige!
 
 
Alla bilder ovan är tagna av Marcus Hagman och lånade av Norrbottensteatern. 
 
Har du barn från ungefär från sexårsåldern, tveka inte att köpa biljetter till Alice i Underlandet! Du har på dig fram till den 29 april, så missa inte chansen! Se den och ha en sprakande fantasiupplevelse med familjen där logiken inte existerar!
 

Jag har skrivit om mitt besök på maskavdelningen där jag träffade maskör Mila L Roberts och maskörassistent Isabel Löfgren Roberts. Isabel sminkar och fixar med skådespelarna i Alice i Underlandet, både innan och under föreställningen.

 
 
Regi:
 
Öllegård Groundstroem

 

Scenografi: 

Mona Blombäck

Kostym: 

Charlotta Nylund

Musik:

Musiker/Kapellmästare: Tomas Isacsson

Medverkande:

Filip Tallhamn, Ana Stanisic, Martin Sundbom, Tomas Isacsson, Studenter Teaterhögskolan: Adrian Nordin, Anna Nääv, Erik Hedberg, Hanna Nygårds, Jonas C Wahlström, Josefine Koskinen, Léonie Vincent, Nils Wetterholm

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *